Голосування Держдуми за визнання так званих ДНР/ЛНР надає Україні право відмовитися від своїх зобов'язань щодо Мінських угод -Порошенко

Головна > Політика > Голосування Держдуми за визнання так зва...
Author

Ольга Фединчік

15.02.2022, 16:41
Shares

3

Views

739

Голосування Держдуми за визнання так званих ДНР/ЛНР надає Україні право відмовитися від своїх зобов'язань щодо Мінських угод -Порошенко

rferl.org

Голосуванням Державної Думи за визнання терористичних "ДНР" та "ЛНР" Москва завершує руйнування Мінських домовленостей та надає Україні повне право відмовитися від своїх зобов'язань, заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

"Раніше Кремль роздав там майже мільйон російських паспортів. Провів незаконне голосування до Держдуми. Здійснив економічне поглинання українських регіонів. Наростив туди постачання зброї. Ці та інші кроки з руйнування Мінських угод повністю перевернули ситуацію. Від сьогодні Україна має повне право відмовитися від своїх зобов’язань. Варто дати про це знати своїм партнерам", - написав Порошенко у Facebook.

Проте, як зазначив лідер "Євросолідарності", це не означає, що Україна має скористатися цим правом негайно - потрібно знайти альтернативу в рамках політико-дипломатичного врегулювання.

Порошенко нагадав, що все ще актуальним є варіант створення дорожньої карти та введення миротворців.

"І тут ми теж готові до діалогу. Але влада має стратегічно визначатися, а не шарахатися від формату до формату", - наголосив він.
"Мінські угоди були єдино правильним рішенням для 2014-2015 років. Вони зупинили наступ росіян в умовах, коли від Волновахи до Києва ми не мали жодної боєздатної військової частини. Вони дали нам декілька років на відновлення і зміцнення армії. На них ґрунтується система санкцій проти РФ, які Росію послаблюють і яких вона так хоче позбутися. Разом із Францією та Німеччиною ми погодили дорожню карту з пріоритетом безпекових питань. Напрацювали план введення блакитних шоломів ООН", - нагадав Порошенко.

Мінські угоди є лише інструментом, нагадав він, і якщо життя диктує необхідність інших рішень, їх треба ухвалювати тим, хто взяв на себе відповідальність за країну.

Нагадаємо: Держдума на засіданні у вівторок ухвалила постанову про негайне направлення президенту РФ звернення Думи про необхідність визнання самопроголошених Донецької та Луганської народних республік (ДНР та ЛНР).

Як раніше повідлмляв ІК, Рада Думи, винесе на пленарне засідання Держдуми два проекти постанови про звернення до президента з проханням визнати ДНР та ЛНР. Перший проект постанови – це документ, який раніше до Держдуми внесли депутати від фракції Комуністичної партії РФ. Документ передбачає негайний напрямок президенту цього звернення, одразу після можливого схвалення палатою. Другий проект постанови, який запропонували кілька депутатів від фракції "Єдина Росія", передбачає направлення спочатку до МЗС, Міноборони та інших відповідальних відомств.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Галущенко наголосив на можливих труднощях з електрикою влітку та необхідності підготовки до складної зими

"Навіть, якщо ви не маєте обмежень сьогодні, треба розуміти, що триває війна, і десь у цей час ці обмеження є", - наголосив міністр.

13.05.2024 - 12:28

Arrow
Theme

Енергетика

Уряд виділив понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

наразі ситуація в енергетичній системі України одна з найскладніших, тому уряд закликає до економії електроенергії.

10.05.2024 - 15:38

Arrow

Вас це може зацікавити