Генеральний директор МАГАТЕ планує обговорити з путіним плани щодо ЗАЕС

Головна > Енергетика > Генеральний директор МАГАТЕ планує обгов...
Author

Марія Куренко

04.03.2024, 15:12
Shares

3

Views

583

Ситуація на ЗАЕС: в Україну їде гендиректор МАГАТЕ Гроссі — Cуспільне Новини
Getty Images

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у вівторок відвідає Москву для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, у ході якої, зокрема, планує дізнатися його бачення щодо подальшої роботи Запорізької АЕС та шляхів забезпечення її безпеки.

Як повідомляє Укрінформ, про це Гроссі повідомив під час пресконференції у Відні у понеділок на полях засідання Ради керуючих Агентства.

"Для мене дуже важливо мати можливість обговорити з ним (Путіним – ред.) деякі технічні моменти. Звичайно, я був на станції та обговорював деякі питання. І я хочу скласти враження щодо того, які є плани щодо неї, та мати змогу обговорити деякі важливі моменти", - прокоментував Гроссі те, що він хоче донести Путіну під час зустрічі у другу річницю захоплення Росією ЗАЕС.

За його словами, "дуже важливо продовжувати цей діалог на високому рівні з обома воюючими сторонами".

На запитання, які конкретно питання гендиректор МАГАТЕ хоче обговорити з президентом РФ, Гроссі відповів, що на такій зустрічі високого рівня можуть обговорюватися різні питання, не лише пов’язані із Запорізькою атомною станцією. Але що стосується ЗАЕС, то очільник МАГАТЕ хоче дізнатися офіційну позицію Росії та її бачення щодо того, чи буде АЕС запущена в роботу, чи ні.

"Що стосується станції (ЗАЕС – ред.), то є питання, пов'язані з її майбутнім операційним статусом – чи буде вона запущена, чи ні, які ідеї з точки зору зовнішніх ліній електропостачання, адже те, що ми бачимо, надзвичайно крихке і тонке. То ж це важливі питання. Якщо буде відновлено роботу, то які оцінки безпеки будуть зроблені. Тобто, є багато речей, де агентство відіграє певну роль, навіть, я б сказав, несе відповідальність. То ж є багато питань, які можна було б обговорити в рамках цієї конкретної технічної сфери, про яку я згадував", - сказав Гроссі.

За його словами, зустріч з Путіним спрямована передусім на те, щоб "Росія офіційно поінформувала щодо цих питань".

Нагадаємо: Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час відкриття засідання Ради керуючих у понеділок у Відні заявив, що ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною, оскільки шість з семи визначених Агентством стовпів ядерної та фізичної безпеки повністю або частково скомпрометовані.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Велика Британія висилає військового аташе РФ

Ці дії Лондона - наслідок зловмисної діяльності Росії по всій Великій Британії та Європі, заявив британський міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі.

08.05.2024 - 16:06

Arrow
Theme

Війна

Ворог намагався прорвати оборону в районах Красногорівки, Костянтинівки, Водяного та Урожайного 

Протягом минулої доби відбулося 84 бойових зіткнення.

08.05.2024 - 08:39

Arrow

Вас це може зацікавити