Гендерна рівність не на словах: військовозобов’язані жінки

Головна > Політика > Гендерна рівність не на словах: військов...
Author

Олександр Талов

01.04.2022, 20:43
Shares

3

Views

1 225

Гендерна рівність не на словах: військовозобов’язані жінки

ukr.media

Початок повномасшатбних бойовиї дій перекроїв інформаційний простір, однак в умовах нової реальності питання військового обов’язку як ніколи актуальне.

Історія питання

Ввійськовий облік жінок не є якимось нововведенням для України, однак, опублікований в грудні 2021 року розширений список професій, представниці яких мали стати на такий облік, викликав багато питань, всього.

Так, Наказ Міністерства оборони від 11.10.2021р. № 313 "Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних" значно розширив та визначив військовий аналог практично для кожної спеціальності. Зовсім несподівано до переліку військовозобов’язаних мали потрапити представниці правничих професій, бібліотекарки, фотографині, фахівчині зі страхування, музичні, сценічні мисткині та ін.

Наказ набрав чинності 17 грудня 2021 року, а вже 23 грудня на сайті Президента України було опубліковано Петицію підписанти якої вимагали відмінити зазначений Наказ МО України та повернутись до попередньо списку професій (Постанова КМУ № 711 від 14.10.1994 року). До слова, попередній список містив всього вісім спеціальностей, після набуття яких жінки підлягали постановці на військовий облік, серед яких медики, картографи, зв’язківці, метрологи та ін.

У відповіді на Петицію Президент звернувся до Міністра оборони з проханням доопрацювати Перелік. В обґрунтування свого рішення Президент, зокрема, зазначив таке:

"Відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. Також згідно зі статтею 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками статі. Проте суспільний резонанс, який знайшов своє відображення, зокрема, і в поданій електронній петиції, був викликаний не стільки тим, що передбачено Конституцією України та Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу", скільки невдалою реалізацією цих норм, а саме недостатньо обґрунтованим новим переліком спеціальностей та/або професій…"

У відповідь на звернення Президента 21 січня 2022 року МО України на своєму офіційному сайті розмістило повідомлення про розробку нової редакції наказу щодо взяття на військовий облік жінок.

Жити по-новому

Станом на початок квітня 2022 року новий Перелік все ще перебуває на погодженні в Міністерстві внутрішніх справ України, Службі безпеки України та Службі зовнішньої розвідки України, тому ознайомитись з кінцевою редакцією зможено після офціційного оприлюднення, однак, за словами Міністра оборони у ньому визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Зазначені спеціальності та професії споріднені з близько 100 військово-обліковими спеціальностями. Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо.

"Логіка нового варіанту наступна: за допомоги військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, але й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі. Відповідно, це дозволить спокійно, без ажіотажу організувати та забезпечити облік визначених груп, проаналізувати результати і рухатись далі" — сказав Міністр оборони України Олексій Резніков.

Що зміниться для жінок, спеціальності яких увійши до оновленого Переліку, та чи всі підуть служити?

Найперше потрібно розібратись у поняттях військовий облік, військова служба та хто такі військовозобов’язані.

Військовий облік це сукупність заходів, спрямованих на укоплектування ЗСУ та інших законних військових формувань.

Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності (Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Статтею 37 Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу" передбачено, що жінки, які володіють спеціальностями визначеними в Переліку підлягають взяттю на військовий облік у якості військовозобов’язаних.

Військовозобов'язані - це особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Отже, взяття на військовий облік не є призовом на службу, але після взяття на такий облік жінки набувають статусу військовозобов’язаних, відтак можуть бути призвані на службу у воєнний час. У мирний час військовозобовязані жінки не можуть бути призвані для проходження строкової служби, однак вони можуть, за потребою, викликатись для участі у зборах та тренуваннях. Окрім того, за бажанням, жінки можуть служити за контрактом.

Новий статус - нові обов’язки

Після набуття статусу військовозобов’язаної у жінки з’являються специфічні обов’язки, пов’язані з таким статусом. Повний перелік визначено Правилами військового обліку призовників і військовозобов’язаних, що затверджені Постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921.

  • перебувати на військовому обліку за місцем проживання, місцем роботи (навчання);
  • прибувати за викликом до військових комісаріатів, на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках тощо);
  • не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації;
  • у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу військового комісара;
  • проходити медичний огляд згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії військових комісаріатів;
  • проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;
  • особисто у семиденний строк прибувати до військових комісаріатів з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі зміни мисця проживання;
  • особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;
  • негайно повідомляти військовим комісаріатам за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.

Як стати на військовий облік?

Як повідомив Головнокомондувач ЗС України Валерій Залужний:

"Готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Протягом наступного року всі процедури будуть відкалібровані таким чином, щоб для наших співгромадянок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним".

Тож, наразі ми ще не маємо затвердженого окремого порядку постановки на військовий облік жінок.

Наразі постановка на військовий облік передбачає кілька етапів:

  1. Звернення до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (нова назва військоматів) з документами (паспорт, ідентіфікаційний код, документ про освіту, копія трудової книжки, документ, що підтверджує сімейний стан та наявність дітей тощо)
  2. Проходження медичного огляду та отримання висновку військово-лікарської комісії
  3. Прийняття рішення щодо постановки на облік
  4. Отримання військово-облікового документу.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити