"Газпром" спустошує свої сховища в Європі - ОГТС

Головна > Столиця > "Газпром" спустошує свої сховища в Європ...
Author

Олександр Талов

06.08.2021, 13:41
Shares

0

Views

763

oilreview.kiev.ua

Оператор ГТС України заявив, що "Газпром" спустошує свої підземні сховища у Європі, тільки щоб не нарощувати додатковий транзит через Україну.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ОГТСУ.

На думку української компанії, в ситуацію має втрутитися антимонопольний орган Євросоюзу.

Середньодобовий транзит через Україну в липні становив 124 млн кубометрів. "Газпром" використовує всі раніше заброньовані потужності, але не хоче збільшувати поставки, попри рекордне зростання цін на європейських ринках газу і низькі для цього періоду обсяги газу в європейських газових сховищах.

Через планову зупинку маршрутів "Ямал-Європа" та "Північний потік" у липні країни Євросоюзу недоотримали майже 2 млрд кубометрів газу.

"Щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, та при цьому не нарощувати додатковий транзит через Україну, Газпром спустошує свої ПСГ у Європі. Згідно з даними GIE, найнижчі запаси у Європі саме у ПСГ, що контролюються Газпромом. Так, у оператора ПСГ в Німеччині Astora (належить Газпрому) рівень заповненості – менше 13%, у інших операторів – в середньому 63%. У Австрії Astora та GSA (також Газпром) – 14%, інші оператори – 48%. Навіть зараз Газпром відбирає газ із сховищ для виконання своїх контрактів. Відповідно дефіцит газу у ПСГ Європи значною частиною є штучним і не є першопричиною зростання цін", - заявив з цього приводу гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

На думку Макогона "Газпром" переслідує дві мети: підвищення цін на газ та прискорення запуску газогону "Північного потоку-2".

"Поведінка Газпрому негативно позначається на європейському ринку газу та впливає на економіку всього регіону. На мою думку, в ситуацію має втрутитись відповідний Антимонопольний орган Європи. До того ж, на таку стратегію російської компанії варто зважати при сертифікації "Північного потоку-2", - сказав Макогон.

Нагадаємо: На початок серпня "Газпром" фактично зупинив закачування газу в підземні сховища Європи.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Україна націоналізувала два літаки, що належали "Ростеху"загальною вартістю 10 млн євро

Літаки перебували на балансі офшорної компанії, що входить до структури "Ростеху" через підконтрольне російське АТ "Ільюшн Фінанс Ко".

17.05.2024 - 13:03

Arrow
Theme

Енергетика

Обмеження постачання електрики можуть тривати до вересня - радник Шмигаля

Зима буде "невідворотньо важкою" і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає, зазначив Бойко.

16.05.2024 - 15:22

Arrow

Вас це може зацікавити