Газпром припинив транзит газу до Угорщини через Україну

Головна > Війна > Газпром припинив транзит газу до Угорщин...
Author

Марія Куренко

01.10.2021, 09:51
Shares

2

Views

966

Газпром припинив транзит газу до Угорщини через Україну

traders-union.ru

З 1 жовтня 2021 року "Газпром"припинив транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Про це повідомляє в ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

"Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у розмірі 24,6 млн м куб. на добу", - повідомили в пресслужбі компанії.

В ОГТСУ нагадують, що з 1 жовтня 2021 року набрав чинності контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через Турецький потік.

З урахуванням того, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні.

"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Більш того, український маршрут – найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки", - прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

В ОГТСУ зазначили, що монополізація газових маршрутів "Газпромом", яка наразі спостерігається, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості.

"Посилення домінуючого положення одного гравця та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі має бути зупинено", - наголосив Макогон.

Попри декларацію США та Німеччини про необхідність збереження транзиту через Україну, Газпром продовжує зменшувати обсяги транзиту територією України.

Нагадаємо: 27 вересня угорська MVM CEEnergy Ltd підписала з "Газпром експортом" дві угоди на поставку російського газу в Угорщину. Сумарний обсяг контрактів - до 4,5 млрд кубометрів на рік, термін дії кожного - 15 років. Газ буде йти в Угорщину через Сербію "Турецьким потоком" та його сухопутними відгалуженнями, і ще 1 млрд кубометрів - через Австрію.

Термін дії контракту на транзит газу Україною до Угорщини до 2024 року. Поставки російського газу в Угорщину в основному йшли зі сторони України (пункт Берегово). За 2020 рік Угорщина імпортувала 8,6 млрд куб. м російського газу.

Міністерство закордонних справ України розкритикувало підписання контракту, назвавши його догоджанням Кремлю. На що міністр закордонних справ Петер Сіярто назвав позицію України "порушенням суверенітету та інтересів національної безпеки Угорщини". Угорське МЗС викликало посла України на розмову, українське міністерство відповідо дзеркально і викликало угорського посла.

Наразі наслідки нового контракту оцінює Єврокомісія.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Індія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Поки що це єдина велика країна з "глобального півдня", яка підтвердила участь у Саміті миру.

20.05.2024 - 15:48

Arrow
Theme

Війна

Вночі ППО збила 29 "шахедів", які ворог застосував для атаки по Україні

Протиповітряною обороною півдня України знищено 17 ворожих ударних БпЛА

20.05.2024 - 09:13

Arrow

Вас це може зацікавити