Фінляндія після заколоту Пригожина посилила контроль на кордоні з РФ

Головна > Бізнес > Фінляндія після заколоту Пригожина посил...
Author

Назар Лазебний

26.06.2023, 17:54
Shares

2

Views

721

Фінляндія після заколоту Пригожина посилила контроль на кордоні з РФ

Reuters

Після спроби засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина влаштувати збройний заколот у РФ прикордонна служба Південно-Східної Фінляндії буде уважніше стежити за ситуацією на кордоні з Росією.

Про це повідомляє Yle, інформує Інфокурс.

"Не розкриватиму всі деталі, але ми уважніше стежимо за ситуацією на кордоні та рухом на прикордонних переходах", – розповів заступник голови Прикордонної служби Південно-Східної Фінляндії підполковник Юкка Луккарі.

Він зазначив, що вихідні на кордоні були звичайними.

"Те, що сталося в Росії, не позначилося на русі. Звичайно Юханнус (фінське свято – ред.) трохи пожвавив ситуацію на кордоні, але так завжди буває на свята", – зазначив Луккарі.

Нагадаємо: 23 червня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин після оголошення демаршу проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони Сергія Шойгу, та керівника генштаба РФ Валерія Герасимова, вирушив на Москву. По ходу просування вагнеровці узяли під контроль Ростов-на-Дону та частину Воронезької області. У телеграм-каналах публікували відео зі стрільбою, під Воронежем підрив и нафтобази. ЗМІ та телеграм-канали повідомляли про те, що російська армія за день "бунту Вагнера" втратила шість гелікоптерів та один пасажирський літак Іл-18(22). "Вагнерівці" збили три гелікоптери Мі-8 МТПР, один Мі-8, один Ка-52, один Мі-35 і один пасажирський літак Іл-18(22) (повітряний командний пункт). Окрім того загинуло від 13 до 20 російських військових, проте офіційної інформації про це не надходило.

Режим контртерористичної операції оголошено у Москві, Підмосковʼї та Воронезькій області. У Москві, Ростові-на-Дону, Воронезькій, Липецькій, Тульській, Тверській, Калінінградській областях скасовано масові заходи. Також у Московській області частково перекриті траси "Дон", "Урал" та "Крим". Військову колону помітили на трасі "Дон" у Липецькій області, яка рухалася у бік Москви.

Президент РФ Путін у відеозверненні до росіян назвав дії Пригожина "зрадою" та "ударом по Росії" та заявив, що дії влади "будуть жорсткі", а Збройні сили та інші державні органи отримали необхідні накази.

Тоді ж генпрокуратура РФ повідомила, що "Слідчим управлінням ФСБ Росії 23 червня 2023 року законно та обґрунтовано порушено кримінальну справу стосовно Пригожина Є.В. за статтею 279 КК РФ за фактом організації збройного заколоту".

Пізніше Українська розвідка повідомила, що Путін екстрено виїхав з Москви на Валдай, водночас речник російського диктатора спростовував цю інформацію. Російська «еліта» почала масово покидати Москву на приватних літаках, повідомили "Важные истории". Російську столицю крім Путіна залишили олігарх Аркадій Ротенберг, віцепремʼєр РФ Денис Мантуров, олігарх Володимир Потанін, літак сина друга Путіна Юрія Ковальчука мав вилетіти до Стамбула о 17:00.

Увечері 24 червня Пригожин після “переговорів” із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенко оголосив, що розвертає своїх найманців назад до "польових таборів".

Після цього прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав журналістам, що кримінальну справу проти Пригожина буде закрито, він поїде до Білорусі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити