Euroclear у липні спрямує понад €1,5 млрд доходів від заморожених активів РФ у фонд для України

Головна > Банки > Euroclear у липні спрямує понад €1,5 млр...
Author

Олександр Талов

19.07.2024, 15:20
Shares

2

Views

646

Euroclear призупинив розблокування активів росіян через санкції США — Мінфін
minfin.com.ua

У липні цього року до європейського фонду для України надійде перший внесок від міжнародного депозитарію Euroclear у розмірі понад 1,5 млрд євро.

Про це пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на звіт компанії.

Ця допомога може надати критичну підтримку Україні в середньостроковій перспективі та допомогти покрити потреби у фінансуванні до 2025 року й наступний період.

Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив 4 млрд євро. Зокрема, 3,4 млрд євро доходів компанія отримала від інвестування заблокованих російських активів. У 2023 році ці доходи становили близько 4,4 млрд євро, у 2022 році – 821 млн євро.

Також Euroclear виплатить податки з доходів, отриманих від російських активів у у звітний період у розмірі 836 млн євр.

Таким чином, чистий прибуток Euroclear, що належить до заморожених активів ЦБ РФ, за перше півріччя становив 760 млн євро.

Баланс Euroclear на кінець червня 2024 року становив 207 млрд євро, з яких 173 млрд євро припадають на підсанкційні російські активи.

Нагадаємо: Рада ЄС з 15 лютого 2024 року ухвалила Регламент, що передбачає обовʼязок центральних депозитаріїв, у яких зберігаються резерви та активи Банку Росії, застосовувати особливі правила щодо залишків грошових коштів, що накопичуються у звʼязку з обмежувальними заходами.

Ці центральні депозитарії цінних паперів, включно з Euroclear, мають обліковувати й управляти такими позачерговими залишками грошових коштів окремо від інших видів діяльності, мають зберігати чистий прибуток окремо і не мають розпоряджатися отриманим чистим прибутком (наприклад, у вигляді дивідендів акціонерам).

13 червня на саміті в Італії країни "Великої сімки" домовилися про кредит для України на $50 млрд під заставу російських активів, який ґрунтуватиметься на розмірах їхніх економік. Очікується, що допомога почне надходити до кінця року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити