Енергоатом та американська Holtec підписали угоду про виробництво компонентів малих модульних реакторів

Головна > Енергетика > Енергоатом та американська Holtec підпис...
Author

Ольга Фединчік

17.04.2024, 16:52
Shares

4

Views

223

США допоможуть побудувати малий модульний ядерний реактор на території  України – Новини України та Світу | iTechua
itechua.com

Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів. НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Holtec International підписали угоду.

Про це повідомила пресслужба Міненерго.

Угода передбачає створення в Україні потужностей для виробництва та виготовлення ядерних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів, систем зберігання та транспортування відпрацьованого ядерного палива, а також охоплює інші потреби застосування атомної енергії в Україні та інших країнах регіону.

"Ця угода важлива не лише для Енергоатому, а й для всієї енергетичної галузі України та вітчизняної економіки. Це перший крок до посилення співпраці упродовж багатьох років. Створення в країні виробничих потужностей для атомної енергетики сприятиме не тільки зміцненню енергетичної безпеки країни, але й дозволить Україні стати світовим лідером у низці напрямів розвитку атомної енергетики", - зазначив в.о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Що таке малий модульний ядерний реактор VS реактор АЕС

Потужність малого реактора – від 50 до 500 МВт проти 1000 МВт реактора АЕС. Модульні реактори, на відміну від класичних, можна виготовляти на заводі та збирати вже на станції. У малому реакторі відбувається процес ядерного поділу, як і в реакторі АЕС. В АЕС охолодження відбувається за допомогою води, у проєктах модульних реакторів охолодження може бути за рахунок води, розплаву солей, рідкого натрію тощо.

За співпраці Holtec International та "Енергоатому" в Україні побудоване та введене в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що дає можливість заощаджувати близько 200 млн доларів щороку. Також це дало змогу цілком відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ.

Нагадаємо: У листопаді 2023 року під час візиту Германа Галущенка до Вашингтону НАЕК "Енергоатом" та компанія Holtec International домовилися про будівництво в Україні заводу з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США.

Також "Енергоатом" і Holtec International підписали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів Holtec в Україні. Міненерго має амбітні цілі розмістити в Україні 20 малих реакторів SMR-160 Holtec замість пошкодженої теплової генерації протягом найближчих п’яти років. Для України – це ще один із можливих варіантів зробити енергосистему стійкішою після російських ракетних атак.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Російські війська атакували енергетичний об’єкт на сході, у двох регіонах подовжують діяти графіки відключень 

Аварійна допомога на запит українського оператора системи передачі із сусідніх країн минулої доби не залучалася.

29.04.2024 - 12:00

Arrow

Вас це може зацікавити