Енергетична безпека України є невід'ємною складовою безпеки євроатлантичного регіону - Макагон

Головна > Міжнародне > Енергетична безпека України є невід'ємно...
Author

Марія Куренко

06.10.2021, 17:07
Shares

3

Views

631

Енергетична безпека України є невід'ємною складовою безпеки євроатлантичного регіону - Макагон

Sergiy Makogon/facebook.com


Гарантоване збереження фізичного транзиту газу через територію України обсягом щонайменше 45 млрд кубометрів на рік є одним із важливих моментів, щоб не дозволити Росії застосовувати зброю проти України або Європи.

Про це заявив голова Оператора ГТС України Сергій Макогон.

"Енергетична безпека України є невід'ємною складовою безпеки євроатлантичного регіону - саме цю ідею я пояснював партнерам України на засіданні Політичного комітету альянсу з енергетичної безпеки", - написав він у фейсбуці після засідання Політичного комітету НАТО з енергетичної безпеки та двосторонніх зустрічей із представниками країн-членів альянсу в Брюсселі.

Іншими важливими кроками Макогон назвав відсутність будь-яких винятків на застосування норм Третього енергетичного пакета для "Північного потоку-2" і дотримання ринкових, а не геополітичних принципів діяльності - без штучного створення "вузьких місць" і без необґрунтованого бронювання потужностей, з прозорим тарифоутворенням.

Голова ОГТСУ наголосив, що Україна ніколи не була єдиною мішенню в багаторічній гібридній війні Росії.

"Наслідки дій "Газпрому" вже відчули на собі і країни НАТО. Основні цілі агресора - послабити безпеку України, створити розкол у ЄС і підірвати засади трансатлантичного союзу", - вважає Макогон.

Він також зазначив, що, незважаючи на газову кризу в Європі та зростання ціни до рекордно високих 1900 доларів за 1000 куб. м, наразі "Газпром" транспортує через ГТС України навіть менше за законтрактовані обсяги (менше ніж 109 млн куб. м за добу), тоді як Україна пропонує додаткові потужності у 80 млн куб. м за добу.

Нагадаємо: Догвір, що було підписано між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортна угода між НАК і новим оператором ОГТСУ, а також міжоператорська угода між ОГТСУ і "Газпромом", передбачають,що транзит у 2020 році становитиме щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м.

Оплата таких обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України. Водночас, зниження транзиту, яке не суперечитиме контракту за умови продовження оплати потужностей, створює технічні проблеми для української сторони.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Скинутою авіаційною бомбою росіяни зруйнували цілу вулицю у селі на Харківщині

Унаслідок обстрілу пошкоджені 16 будинків. З-під завалів правоохоронці дістали тіло 88-річної жінки, постраждав 34-річний чоловік.

06.05.2024 - 10:07

Arrow
Theme

Енергетика

Минулої доби через стрибок споживання електроенергії Україна залучала аварійну допомогу з трьох країн 

Потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом, у вечірні пікові години залучалась аварійна допомога з Румунії, Польщі та Сло...

03.05.2024 - 11:11

Arrow

Вас це може зацікавити