Експерти МАГАТЕ виявили протипіхотні міни на території Запорізької АЕС

Головна > Війна > Експерти МАГАТЕ виявили протипіхотні мін...
Author

Назар Лазебний

25.07.2023, 09:08
Shares

7

Views

490

Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної  безпеки | Економічна правда
GETTYIMAGES

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни на території Запорізької АЕС.

Про це йдеться взаяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, поширеній у понеділок, інформує Інфокурс.

Під час обходу 23 липня команда МАГАТЕ побачила кілька мін у буферній зоні між бар'єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика, зазначив Гроссі. Експерти повідомили, що міни розташовані в зоні, до якої персонал станції не має доступу.

"Як я вже повідомляв, МАГАТЕ було відомо про розміщення мін за межами периметра майданчика, а також у певних місцях всередині нього. Наша команда обговорила цю конкретну знахідку з керівництвом АЕС, і їй відповіли, що це було військове рішення, причому в зоні, яка контролюється військовими", – сказав Гроссі.

Він наголосив, що наявність вибухонебезпечних предметів на майданчику не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ і створює додатковий психологічний тиск на персонал.

Протягом останніх тижнів експерти МАГАТЕ проводили інспекції та регулярні обходи території ЗАЕС, проте не бачили жодних військових об’єктів. При цьому вони прагнуть доступу до дахів реакторів та машинних залів, у тому числі енергоблоків №3 і №4, "які викликають особливий інтерес", повідомив Гроссі.

Зазначається також, що ввечері 22 липня команда МАГАТЕ чула кілька вибухів на певній відстані від станції.

Також експерти МАГАТЕ продовжують уважно стежити за ситуацією з наявністю води для охолодження шести реакторів ЗАЕС після підриву Каховської греблі, додав гендиректор. За його оцінкою, водопостачання залишається відносно стабільним, рівень води знижується приблизно на 1 сантиметр на добу через використання та випаровування, тож її вистачить на кілька місяців.

Гроссі також повідомив, що на АЄС розпочався плановий перехід 4-го реакторного блоку з холодної зупинки на гарячу, За його словами, експертам МАГАТЕ повідомили, що відповідні випробування проведені та блок розігрівається. Очікується, що 25 липня енергоблок 4 вийде на гарячу зупинку. Як тільки це буде зроблено, реакторний блок 5, який зараз знаходиться в режимі гарячої зупинки, буде переведено в режим холодної зупинки, щоб провести профілактичні роботи, які можливі лише при холодній зупинці. Інші блоки залишаються в холодному режимі.

Нагадаємо: Раніше , національний регулятор України – Держатомрегулювання – видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму холодної зупинки.

Окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан "гарячий зупин", що є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити