Експерти МАГАТЕ не встановили причину пожежі на ЗАЕС

Головна > Енергетика > Експерти МАГАТЕ не встановили причину по...
Author

Назар Лазебний

13.08.2024, 09:59
Shares

3

Views

125

МАГАТЕ

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) не змогли визначити причину займання градирні на Запорізькій АЕС.

Про це йдетьсяу заявігенерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі щодо ситуації в Україні.

Повідомляється, що експерти сьогодні відвідали ЗАЕС та здійснили огляд градирні станції, щоб дослідити наслідки вчорашньої пожежі .

Гроссі поінформував, що на основі спостережень команда агентства дійшла висновку про малоймовірне виникнення пожежі біля основи градирні. Під час візиту експертів до градирні було встановлено, що пошкодження, швидше за все, було зосереджено у внутрішній її частині на рівні розподілу водяних форсунок, розташованому на висоті близько 10 метрів.

Команда помітила обгорілі ділянки у внутрішньому обладнанні вище, біля рівня розподілу водяних форсунок. Експерти також побачили краплі обгорілого пластику і фрагменти бетону, розкидані по басейну з холодною водою. Фахівці вважають, що краплі пластику схожі на розплавлену пластикову сітку, яка випала з вогню.

"Під час обходу не було виявлено ні залишків шин, ні залишків безпілотника. Наразі команда не змогла зробити остаточні висновки на основі отриманих даних і спостережень", – йдеться у заяві.

Крім цього, команда експертів МАГАТЕ підтвердила, що немає значних ознак пошкодження, уламків, попелу або сажі біля основи градирні.

"Ядерна безпека станції не постраждала, оскільки градирні наразі не працюють. Градирні не потрібні як частина механізму охолодження для реакторів, які всі знаходяться в стані холодної зупинки. У районі градирень, які розташовані приблизно за 1,5 кілометра від реакторних блоків ЗАЕС, радіоактивних речовин немає. Команда провела радіаційний моніторинг в районі градирень і реакторів і підтвердила відсутність ознак підвищеного рівня радіації", - йдеться у повідомленні.

Агентство продовжить загальний аналіз після проведення додаткового огляду і отримання доступу до рівня розподілу водяних форсунок і басейну з холодною водою.

Нагадаемо: 11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. Імовірною причиною там назвали недбалість російських окупантів або свідомий підпал градирні, розташованої приблизно закілометрвід енергоблоків станції, повідомили в Енергоатомі.

Зранку 12 серпня начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на Запорізькій атомній станції припинилась.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити