Доставка продуктів: проблеми та перспективи

Головна > Міжнародне > Доставка продуктів: проблеми та перспект...
Author

Марія Куренко

01.04.2022, 12:25
Shares

3

Views

1 343

Доставка продуктів: проблеми та перспективи
null

Щоби задовольнити різноманітні потреби споживачів, продавці харчових продуктів пропонують широкий спектр форматів, від мінімаркетів, де споживачі можуть робити щоденні покупки, до гіпермаркетів або супермаркетів, які поєднують низькі ціни із широким вибором товарів.

Сьогодні більшість харчових продуктів усе ще продаються через традиційні магазини. Втім, популярності також набувають невеличкі курʼєрські служби, такі як доставка продуктів у Києві від Турбо UA.

Окрім звичайних магазинів, які все ще складають левову частку ринку роздрібної торгівлі харчовими продуктами, харчі можна також придбати в інтернеті. Обсяг онлайн-частки продажів харчовини демонструє постійне зростання, й очікується, що до 2023 року він становитиме до 2,5 % європейського продовольчого ринку.

Служби доставлення розробляють різні підходи та стратегії, щоби підтримати попит та отримати прибуток від продажу продуктів онлайн. Цікаво, що ці стратегії відрізняються в різних країнах, включно з адресним доставленням додому. Перша очевидна відмінність — це спосіб доставлення продуктів, замовлених в інтернеті. Доставлення продовольчих товарів через інтернет може здійснюватися додому, у пункт самовивезення, або найближчу точку видавання.

Споживацькі потреби

За даними Nielsen (2019), 22,1 % французьких домогосподарств зараз купують продукти через інтернет і замовляють доставлення додому. Середній чек продуктового кошика придбаного в традиційному магазині складає 68 євро, у той час, як доставлення додому — 42 євро. Це свідчить про те, що орієнтовно 26 євро витрачається на імпульсивні покупки, що цілком покриває витрати французів на доставлення додому, і навіть дає можливість економити.

Цільову групу онлайн-продажів у Німеччині складають сім’ї з доходом нижче середнього без дітей та працівники, що мають обмежений час на покупки продуктів. Пенсіонери та люди похилого віку — це група клієнтів, яка має великий потенціал, але наразі недостатньо представлена на ринку eCommerce. Лише невелика частка людей похилого віку регулярно здійснює покупки в інтернеті.

На відміну від Франції, німецькі клієнти віддають перевагу доставці додому, а не самовивозу. Згідно з дослідженням McKinsey & Co., самовивіз товарів стає привабливим лише за умови оплати доставлення в розмірі не менше ніж 3 євро. Ритейлери усвідомлюють цей факт і відповідно обирають свої пропозиції.

Проблеми та стратегії

Щільна й розгалужена мережа продовольчих точок не спонукає клієнтів робити покупки в інтернеті. Тому найбільша проблема — залучити нових клієнтів. Очікування покупців залишаються високими, а готовність до змін — низькими. Клієнту часто важко довірити вибір продуктів курʼєру, але він також хоче бачити вигоди від зміни своєї споживацької поведінки.

Стратегії онлайн-ритейлерів є особливо вдалими, якщо вони звертають увагу на користувацький досвід. Бажання користуватися службами доставлення продуктів збільшується після того, як клієнт отримує позитивний досвід. Крім того, задоволеність клієнтів визначає довіру як ситуативних, так і постійних покупців. Якщо є позитивний досвід, мотивація для замовлення онлайн зростає.

Швидка доставка клієнту має вирішальне значення для загального успіху компанії. «Успіх» тут означає, окрім своєчасного доставлення, доставку товарів у хорошому стані. У Франції доставлення продуктів додому найбільш поширена в міських районах, зокрема, Париж є найбільшим ринком. Ми вважаємо, що Київ має величезний потенціал розвитку сфери доставлення продуктів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити