Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам

Головна > Культура > Допомога на проживання внутрішньо перемі...
Author

Назар Лазебний

24.03.2022, 16:05
Shares

0

Views

702

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам

zolochiv.net

Вісімнадцять мільйонів осіб постраждали внаслідок воєнних дій, які розпочала росія на теріторії України 24 лютого 2022 року. З них 6,7 млн стали внутрішньо переміщеними особами.

Такі данні оприлюднила ВООЗ 14 березня 2022 року.

З метою надання підтримки таким особам 20 березня 2022 року Урядом прийнято Постанову № 332 "Про деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам". Зазначеною постановою затверженого Порядок наданя допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Який розмір допомоги та як її отримати

Визначення внутрішньо переміщеної особи наведено у ст. 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково.

Постановою КМУ № 332 від 20.03.2022 року передбачено, що допомога надається особам, переміщеним з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Києва

Період надання допомоги - з місяця звернення за допомогою на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування.

Допомога виплачується щомісячно за повний місяць незалежно від дати звернення за такою допомогою чи дати припинення воєнного стану.

Розмір допомоги:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
  • для інших осіб — 2 000 гривень.

Для отримання допомоги внутрішьо переміщена особа може скористатись двома опциями:

  1. Заповнити заяву у Додатку "Дія"
  2. Подати заяву до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення виконкомів органів місцевого самоврядування або ЦНАПів.

У заяві зазначається:

  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) заявника;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • дата народження;
  • відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;
  • адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;
  • номер поточного рахунка із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги “єПідтримка” або номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;
  • наявність статусу особи з інвалідністю;
  • відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою.

Інформація про неповнолітню дитину вноситься до заяви на видачу допомоги одного з батьків. В той же час неповнолітня особа має право звернутись з такою заявою і самостійно.

Для отримання допомоги малолітньою особою, яка переміщається без супроводу законного представника, заяву від її імені може подати родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

Зауважуємо: Внутришньо переміщеним особам, які станом на 01 березня 2022 року отримували допомогу у порядку, передбаченому відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 “Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” подавати заяву не потрибно. Така допомога призначається їм автоматично.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити