До суду ООН надійшов позов проти Ірану від чотирьох країн щодо порушень Монреальської конвенції у зв'язку зі збиттям літака МАУ рейсу PS752

Головна > Банки > До суду ООН надійшов позов проти Ірану в...
Author

Марія Куренко

05.07.2023, 16:11
Shares

2

Views

1 537

До суду ООН надійшов позов проти Ірану від чотирьох країн щодо порушень Монреальської конвенції у зв'язку зі збиттям літака МАУ рейсу PS752

Getty Images

До Міжнародного суду ООН надійшов позов, поданий Канадою, Швецією, Україною та Британією, в якому Іран звинувачують у порушенні Монреальської конвенції у зв'язку зі збиттям літака МАУ у січні 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України, інформує Інфокурс

У своїй заяві Канада, Швеція, Україна та Британія стверджують, що Іран порушив низку зобов'язань щодо Монреальської конвенції внаслідок обстрілу 8 січня 2020 року цивільного літака української компанії МАУ.

У заяві зазначається, що дії та бездіяльність Ірану щодо збиття літака рейсу PS752 двома ракетами "земля-повітря", запущеними членами Аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, становлять порушення міжнародних правових зобов’язань Ірану, щодо яких він повинен взяти на себе повну відповідальність.

За словами заявників, Іран не вжив усіх практично можливих заходів для запобігання злочину.

"Згодом Іран також не провів неупередженого, прозорого та справедливого кримінального розслідування та переслідування відповідно до міжнародних законів", – йдеться у заяві.

Спільний позов до Міжнародного Суду відображає нашу непохитну відданість досягненню прозорості, справедливості та відповідальності для усіх сімей жертв рейсу PS752, підсумовують позивачі.

Нагадаємо: Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий 8 січня 2020 року, невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. Загинули всі 167 пасажирами та 9 членами екіпажу: серед загиблих були у тому числі 55 громадян Канади та 30 постійних мешканців країни.

Лише 11 січня після кількох днів заперечень в Ірані офіційно визнали свою провину за катастрофу. Літак був помилково збитий із зенітно-ракетного комплексу.

У березні 2021 року іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття літака. Зазначається, що причиною фатального рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

У квітні в Ірані заявили, що десятьом посадовим особам висунули звинувачення у зв'язку зі збиттям літака. Жодного імені чи посади не назвали.

У травні Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерана навмисним терористичним актом.

У червні 2021 року Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752 МАУ за результатом третього раунду переговорів з Іраном направила в Тегеран свої претензії до Ісламської Республіки Іран у зв'язку зі збиттям літака рейсу 752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (PS752) та зазначили, що дії та бездіяльність Ірану є порушенням міжнародного права.

У грудні 2022 року Велика Британія, Канада, Україна та Швеція вимагали від Ірану погодитись на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям над його територією пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України" в січні 2020 року, виступивши з відповідною заявою.

У січні 2022 року Іран відповів відмовою на пропозицію Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" приєднатись до переговорів щодо компенсацій.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити