До шостого пакету санкцій ЄС ввійде поступове нафтове ембарго рф

Головна > Політика > До шостого пакету санкцій ЄС ввійде пост...
Author

Ольга Фединчік

03.05.2022, 12:35
Shares

2

Views

1 080

До шостого пакету санкцій ЄС ввійде поступове нафтове ембарго рф

slovoidilo.ua

Єврокомісія може запропонувати 6-й пакет санкцій проти рф на обговорення послам ЄС вже у вівторок, 3 травня.

Про це повідомляє Politico з посиланням на поінформовані джерела, інформує Інфокурс.

Очікується, що новий пакет санкцій має включати поетапне нафтове ембарго. Також під санкції можуть потрапити ще певна кількість росіян та російські банки, такі як Сбєрбанк.

За словами неназваних дипломатів, імпорт російської нафти планують поетапно заборонити до кінця року.

Як зазначає видання, для Угорщини та Словаччини планується зробити певні виняткі на переходний період, враховуючи те, наскільки ці дві країни покладаються на російську нафту та з якими труднощами вони стикаються у пошуку альтернативних поставок.

"Фактично, це найкраща можливість Брюсселя уникнути вето з боку цих країн. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, зокрема, попередив, що відкине енергетичні санкції. Проте в обговореннях з колегами з ЄС Угорщина підкреслила, що її занепокоєння були радше економічними, а не політичними, заявили кілька дипломатів, діяльність яких посприяла політичному компромісу для вирішення цієї проблеми", - зазначається в повідомленні видання.

У свою чергу брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк також написав у Твіттері, що "6-й пакет ЄС проти росії та білорусі має бути представлений послам ЄС до середи з метою його ухвалення до 9 травня".

Це буде найскладніший для ЄС пакет санкцій, які неминуче вдарять по економіці багатьох европейських країн, попереджають дипломати.

Незважаючи на те, що минулого тижня Німеччина дала сигнал про готовність припинити імпорт російської нафти до кінця року, інші країни також не в захваті від перспективи зростання цін на газ, зазначили дипломати. Наприклад, Італія та Греція запропонували обмеження цін, тоді як деякі країни Центральної та Східної Європи заявили, що їм потрібен час, щоб адаптувати свої ланцюги поставок.

Як пише Bloomberg з посиланням на власні джерела, наімовірніше, під санкціями опиниться російська танкерна нафта, а пізніше і трубопровідна.

Крім того, повідомляє видання, що до шостого санкційного пакету включать і Білорусь за її роль у російському вторгненні, зокрема за надання рф території для військ окупантів.

Також в черговому пакеті санкцій ЄС буде домагатися відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT більше банків з Росії та Білорусі, зокрема, і російського "Сбербанку".

Серед інших санкційних пропозицій обговорюються обмеження на консалтингові та хмарні послуги, а також на купівлю нерухомості, санкції на експортний контроль (хоча ймовірні винятки для фармацевтичних препаратів та автомобілів).

Ймовірно будуть схвалені індивідуальні санкції, що стосуватимуться військових чиновників, бізнесменів та їхніх соратників, а також відповідальних за воєнні злочини росіян в Україні.

Нагадаємо: Європейський Союз запровадив уже п’ять пакетів економічних та персональних санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремля продовжувати агресію проти України.

Європейська комісія 11 квітня розпочала роботу над шостим пакетом санкцій проти рф, включаючи обмеження на експорт російської нафти.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити