До ініціативи закупити снаряди для ЗСУ поза межами ЄС приєдналось 15 країн

Головна > Політика > До ініціативи закупити снаряди для ЗСУ п...
Author

Олександр Талов

29.02.2024, 13:07
Shares

2

Views

151

Швеція нарощує виробництво 155 мм снарядів для України | Факти ICTV
Getty Images

Після того, як Чехія закликала приєднатися до ініціативи закупити снаряди для України поза межами ЄС цю ініціативу вже підтримали Нідерланди,виділивши 100 млн євро та Бельгія, яка оголосила про виділення 200 млн євро.

Про виділеня цієї суми заявив прем’єр Бельгії Александр де Кроо.

"Ми ніколи не зможемо зрівнятися з тими жертвами, на які Україна йде щодня. Але ми можемо дати президенту Володимиру Зеленському те, про що він просив, – більше боєприпасів для відбиття російського агресора", – написав він.

Прем'єр зазначив, що "наступними тижнями" надійде більше боєприпасів.

На "Українському ланчі" у Мюнхені президент Чехії Петр Павел заявив про необхідність шукати зброю і боєприпаси для України "звідусіль" і повідомив про 800000 снарядів, які можуть бути відправлені до України протягом кількох тижнів, якщо буде фінансування. Він зазначив що Прага знайшла можливість купити у третіх країнах 800 тисяч артилерійських боєприпасів з яких 500 тисяч у калібрі 155-мм, а ще 300 тисяч у 122-мм калібрі.

Якщо прем’єр-міністр Чехії Петер Фіала під час безпекової зустрічі європейських країн у Парижі повідомив, що загалом до цієї ініціативи приєдналось 15 країн, тому логічно очікувати, що кількість держав, які зроблять відповідні внески буде більше.

Згідно аналітики Defense Express, 155-мм боєприпаси на прикладі замовлення НАТО через власну агенцію із закупівель NSPA показали ціну у 5,45 тисячі за одиницю. За таким цінником - це 59,6 тисячі 155-мм снарядів нового західного виробництва.

Але у цьому випадку закупівлі снарядів для України, мова ймовірно йде про треті країни серед яких згадувались Південна Корея, Туреччина та Південна Африканська Республіка та навіть Індія.

Вартість індійських боєприпасів наразі невідома, але у 2017 та 2019 роках на прикладі контрактів для ОАЕ їх вартість була трохи нижча за європейські. У першому контракті за 40 тисяч снарядів були оцінені у 40 млн доларів, а у другому 50 тисяч у 46 млн доларів, тобто по 920-1000 доларів за один.

Й цілком можливо що й зараз снаряди в Індії, як й в інших не західних країнах можуть коштувати трохи дешевше, тим більше що мова не обов'язкове йде про снаряди нового виробництва. У іншому випадку на закупівлю знайденого півмільйона 155-мм боєприпасів необхідно знайти 2,72 млрд доларів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС - Шмигаль

Кошти використають для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

17.05.2024 - 13:12

Arrow
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow

Вас це може зацікавити