Держатомрегулювання внесло зміни до ліцензій на експлуатацію 1 та 2 енергоблоків ЗАЕС

Головна > Столиця > Держатомрегулювання внесло зміни до ліце...
Author

Олександр Талов

19.08.2022, 16:17
Shares

2

Views

580

Держатомрегулювання внесло зміни до ліцензій на експлуатацію 1 та 2 енергоблоків ЗАЕС

Машинна зала Запорізької АЕС

dw.com

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС. Згідно зі змінами, блоки експлуатуються в режимі "холодний зупин".

Про це повідомляє пресслужба інспекції, інформує Інфокурс.

Зміни до ліцензій на експлуатацію згаданих енергоблоків внесено згідно наказу №501 від 18 серпня, який підписав виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков.

"Експлуатація енергоблока №1 Запорізької АЕС здійснюється експлуатуючою організацією у станах "перевантаження палива" - "холодний зупин". Наказ також визначає, що експлуатація енергоблока №2 Запорізької АЕС здійснюється у стані "холодний зупин", - йдеться у повідомленні.

Визначені наказом стани експлуатації енергоблоків №1 і №2 ЗАЕС, відповідно до наданих НАЕК "Енергоатом" документів та експертних висновків Держатомрегулювання, є оптимальними в умовах окупації об'єкта російськими військами.

За словами експерта Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України Дмитра Гуменюка, "холодний зупин" - це безпечний стан ядерного реактора, коли реактор заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води.

У інтерв'ю DW Гуменюк розповів: "Це проміжний стан реактора між роботою і перевантаженням палива. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. У стані "холодного зупину" реактор може перебувати нескінченно довго, якщо він, звичайно, під'єднаний до енергоживлення. Енергоблок потребує електроенергії, аби працювали всі його системи та механізми. Перебуваючи у стані "холодного зупину", енергоблок має набагато більший запас часу, впродовж якого персонал може ліквідувати надзвичайну ситуацію, якщо така раптом виникне, й упередити важке пошкодження активної зони реактора. Так, у разі зникнення електроживлення енергоблока, що працює на потужності, процес плавлення може розпочатися вже за три години, якщо нічого не робити; якщо ж реактор перебуває в стані "холодного зупину", то персонал матиме на відновлення електроживлення 57 годин. Тому "холодний зупин" - це безпечніше, аніж робота реактора на повну потужність. Але рішення про "холодний зупин" має приймати експлуатуюча організація - НАЕК "Енергоатом".

Нагадаємо: За інформацією НАЕК "Енергоатом", російські загарбники готуються до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції та відключення її від енергосистеми України.

14 серпня на офіційному сайті Євросоюзу оприлюднена заява, в якій 42 країни світу закликали Росію вивести війська із Запорізької атомної електростанції. Звернення випущено від імені 42 країн: у тому числі всіх країн Євросоюзу, Австралії, Великобританії Грузії, Ісландії, Канади, Ліхтенштейну, Молдови, Нової Зеландії, Норвегії, Північної Македонії, США, Чорногорії, Південної Кореї та Японії. Росію закликають вивести збройні сили та весь неуповноважений персонал зі станції, з її найближчих околиць та з усієї України.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш минулого тижня закликав негайно припинити військові дії поблизу електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. До цих закликів приєднався і головний дипломат ЄС.

В ООН відкинули звинувачення з Росії про те, що нібито це Секретаріат ООН блокує візит Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку АЕС, що перебуває під контролем російських окупаційних військ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова забезпечити належний контроль і місія МАГАТЕ може бути направлена на захоплену ЗАЕС в легальний спосіб і дуже швидко.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів

штрафи за порушення законодавства про мобілізацію виписуватимуть заочно.

09.05.2024 - 12:48

Arrow
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow

Вас це може зацікавити