Данії дозволили блокувати танкери з російською нафтою у своїх водах – FT

Головна > Політика > Данії дозволили блокувати танкери з росі...
Author

Марія Куренко

15.11.2023, 10:43
Shares

2

Views

346

Російський нафтовий танкер заблокував рух через Босфор - Главком
KEGM

Євросоюз планує доручити Данії перевіряти та потенційно блокувати російські нафтові танкери, що проходять через її води, оскільки Захід шукає нові способи встановлення обмеження цін на російську сиру нафту.

Про це повідомляє The Financial Times, інформує Інфокурс.

Країни G7, Європейський Союз та Австралія в грудні минулого року ввели обмеження в 60 доларів за барель на експорт російської нафти морським транспортом через вторгнення РФ в Україну, але зростання світових цін на нафту цього року призвело до того, що більша частина російської нафти продається вище стелі.

Згідно з новини правилами, Данії доручили контролювати танкери, які проходять транзитом через її протоки без західної страховки, повідомили троє співрозмовників видання, ознайомлені із результатами переговорів в Брюсселі.

Зазначається, що вся російська нафта, що транспортується через Балтійське море, або приблизно 60% загального морського експорту РФ, перетинає данські протоки на шляху до міжнародних ринків.

Проте офіційні особи, ознайомлені з цією пропозицією, кажуть, що її реалізація залежить від здатності військово-морської влади Данії зупиняти та перевіряти танкери. Наприклад, що робитиме Копенгаген, якщо судно відмовиться зупинитися, зазначають чиновники.

"Пропозиція полягає в тому, щоб ускладнити життя Росії та покупцям її нафти. Якщо посиляться бюрократія та ризики, пов’язані з торгівлею російською нафтою, то покупці знову почнуть вимагати більших знижок за свої проблеми", – вважає Хеннінг Глойстайн з Eurasia Group. «

Нагадаємо: За даними Міжнародного енергетичного агентства, прибутки Росії від експорту нафти у жовтні 2023 року зменшилися, оскільки світові ціни на нафту впали, а США запровадили санкції проти суден, які порушують західні обмеження.

Раніше FT писала, що Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

В енергосистемі більшу частину доби збережеться значний дефіцит електроенергії

17 травня, з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень.

17.05.2024 - 12:42

Arrow
Theme

Економіка

До експлуатації у ЗСУ допустили ще 18 зразків озброєння та військової техніки

Окрім того, пройшли кодифікацію, тобто введені у військову експлуатацію, ще 24 ОВТ.

16.05.2024 - 12:05

Arrow

Вас це може зацікавити