Ціна на газ у Європі впала до показника 2021 року

Головна > Економіка > Ціна на газ у Європі впала до показника ...
Author

Назар Лазебний

23.02.2024, 16:52
Shares

4

Views

289

В Європі змінилися ціни на природній газ - що відбувається — УНІАН
ua.depositphotos.com

Ціна на газ у Європі впала до рівня, який останній раз спостерігався до того, як Росія почала скорочувати постачання у 2021 році.

Це дає надію на те, що енергетична криза, що охопила регіон останні роки добігає кінця, пише Financial Times.

Сильний імпорт скрапленого природного газу, тепла погода та скорочення попиту внаслідок високих цін останніми роками допомогли зберегти запаси газу в підземних сховищах ЄС на історично високому рівні протягом цієї зими, що чинило тиск на ціни.

Ціна TTF, яка є європейським еталоном, у пʼятницю, 23 лютого, впала до 22,53 євро за МВт·год, найнижчого рівня з травня 2021 року,і спостерігається третє щотижневе зниження поспіль. Влітку 2022 року європейські ціни на газ досягли піку, піднявшись до понад 300євро за МВт·год.

Узгоджені зусилля країн ЄС щодо обмеження попиту, а також значний імпорт СПГ з таких країн, як США, та послідовні теплі зими допомогли полегшити кризу постачання газу до Європи.

За даними Європейської комісії, частка трубопровідного російського газу, на який припадало 40% постачань ЄС до вторгнення, впала до 8%.

За інформацією галузевої організації Gas Infrastructure Europe, станом на середу газові сховища ЄС були заповнені на понад 64%, що є рекордним показником для цього часу.

Нагадаємо: Європейські ціни на газ досягли піку влітку 2022 року, в якийсь момент піднявшись до більш ніж 300 євро за МВт·год, оскільки Росія ще більше скоротила свої поставки до регіону після вторгнення в Україну та використала свої запаси газу як зброю.

За словами аналітиків, рішення зберігати газ в українських ПСГ допомогло енергетичним групам та трейдерам вилучати лише відносно невеликі обсяги зі сховищ у Європейському Союзі, що дало змогу зберегти низькі ціни на газ і полегшити поповнення запасів.

До того ж європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог продовжує атакувати на семи напрямках, упродовж доби відбулося 146 бойових зіткнень

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 45 атак .

09.05.2024 - 09:50

Arrow
Theme

Війна

Сили Оборони знищили 59 повітряних цілей: 39 ракет та 20 ударних БпЛА

Загалом ворог застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник

08.05.2024 - 10:02

Arrow

Вас це може зацікавити