Чому JavaScript до сих пір утримує позиції лідера на ринку мов програмування

Головна > Міжнародне > Чому JavaScript до сих пір утримує позиц...
Author

Ольга Фединчік

02.03.2021, 14:10
Shares

0

Views

432

Чому JavaScript до сих пір утримує позиції лідера на ринку мов програмування
null

Назва статті говорить сама за себе. Тож чому саме JavaScript лідер з мов программування. Трохи історії, щоб зрозуміти питання глибше. Все почалося з статичного інтернету. За часів перших сайтів, сторінки були статичними. На них не можна було зробити щось, що мало б моментальну реакцію. Необхідно було оновити сторінку, щоб побачити результат дії.

Проблема, що призвела до популярності

Комерційні компанії такі як Netscape швидко зрозуміли проблему і створили замовлення на розробку мови программуваня, що дає змогу змінювати елементи веб-сторінки. Це призвело до появи JavaScript. Слід зауважити що інша мова “java” не маэ зовсім нічого спільного з JavaScript. Така назва э релузьтатом роботи маркетологів, які проштовхували нову мову на ринок.

Одже перший і очевидний фактор популярності JS є його інтеграція у роботі усих веб-браузерів. Це створило цілий напрямок в індустрії розробки веб-сайтів, який зараз має назву front-end розробка. Кількі вакансій для фронт-енд розробників стрімко зростає. І цьому також причинам саме в JavaScript. Але про це трохи пізніше.

Довгий час javascript використовувався виключно, як мова для програмування інтерфейсів для сайтів. Але згодом корпорація Google та її співробітники, що займалися розробкою поштового клінта Gmail прийшли до висновку, що саме ядро мови дуже повільне для оброки складних інтерфейсів, що побудовані цілком на JS. Тож ця невелика группа людей взялась до справи виправити цей недолік. Вони глибоко занурилися у алгорити мови программування та оптимізували приципи роботи самої мови. Це дало народження так названого “двигуна V8 для JS”. За анлогією до надпотужних двугунів внутрішнього згоряння V8. Ви можете оцінити різноманіття доступних способів розробки додатків на цьому сайті.

Інші вендори, що надавали свої браузери такі як Safari, Firefox підхопили цю розробку та додали їх підтримку у свої програми. Так людство отримало швидкі сайти у глобальніий мережі Інтрнет.

Серверний розвиток мови JavaScript

Але й на цьому розвиток JavaScript не зупинився. Навпаки - це був тільки початок! Найголовніший прорив для цієй мови ще був попереду. З плином часу розробники помітили, що було б добре використовувати надшвидку природу оптимізованого JavaScript не тільки на стороні веб-браузера (або клієнта), а ще й на стороні сервера. Тож группа нових розробників взяла V8 двигун та адаптувала його для роботи на стороні сервреа. Так з’явилися найшвидші серверні додати, що процюють на Node.js і Express.js.

Згодом великі компанії і кмітливі розробники почали випускати один за одним свої бібліотеки та фреймворки для роботи на node.js та інше.

Але й фронт-енд розробка не стояла на місці. Всі хотіли використовувати надшвідкість JS. Так корпорація Facebook випустила перший реактвний фреймворк для розробки інтерфейсів, який назвала React.js. Згодом і Google презентувала Angular.js. А ще згодом китайські розробники запропонували Vue.js. Ось найголовніші фактори популярності цієї мови програмування: швидкість, доступність, простота розгорнення і величезна спільнота висококласних програмістів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити