Чому фолієва кислота — вітамін № 1 під час вагітності

Головна > Спорт > Чому фолієва кислота — вітамін № 1 під ч...
Author

Олександр Талов

23.02.2023, 21:06
Shares

0

Views

551

Виносити здорову дитину — природне бажання вагітної жінки. Для цього її організму, який зазнає високих навантажень, потрібна додаткова підтримка, яку можуть забезпечити вітаміни для вагітності.

Вони містять необхідні в цей період нутрієнти. Це вітаміни А, В, D, С, Е, йод, залізо, фосфор, кальцій та інші поживні речовини, які відповідають за правильний розвиток плода та функціональність органів і систем самої жінки. Але перше, що призначають лікарі вагітній, — фолієву кислоту, запас якої різко скорочується на першому триместрі.

kvyla2bfasf9Onnhbh5T97WdEp8aCVhaho_usPhh2izGpia7qfy0XtpIlB9mfBpkvuwi6kKk4NrIG842kDJ7uHVpgA0czpIaCj1pdxTMUfYPagTQakQfY4gjbr0JDZflnq8K8h1WmacQWZbmULK6kg

Чим небезпечний дефіцит вітаміну

Фолієва кислота — це водорозчинний вітамін В9, який бере участь у розвитку кровоносної та імунної систем, а також будівництві ДНК.

Вона потрібна як основний компонент створення нових клітин. На перших тижнях вагітності активно розвиваються органи плода, включно з мозком. Порушення, що виникають в утворенні кількох клітин у першому триместрі, можуть призвести до дефекту цілої системи. Нервова трубка закривається на третьому чи четвертому тижні після запліднення, тому дефект, що утворився в ній або мозку плода, стає причиною серйозної інвалідності, вроджених патологій і навіть смерті плода. Фолієва кислота суттєво зменшує ризик дефектів нервової трубки та виникнення ущелини хребта, заячої губи, вовчої пащі та інших аномалій кісток черепа.

Тому фолати рекомендують приймати за кілька місяців до запланованої вагітності та під час грудного вигодовування.

Як компенсувати нестачу фолієвої кислоти

Перше джерело — продукти харчування:

  • зелені овочі;
  • цитрусові;
  • бобові;
  • хліб із борошна грубого помелу;
  • дріжджі;
  • печінка;
  • м'ясо;
  • мед.

Зауважте, що під час термічного оброблення продуктів залишається 5–20% вітаміну, чого недостатньо для компенсації щоденної потреби. Під час вагітності добова доза має становити 400 мкг, а лактації — 500 мкг.

Саме така кількість міститься у вітамінних комплексах, які пропонує аптека «Подорожник»: Фолієва кислота в таблетках, Фоліо+D3, Фолівіт 2, Елевіт Пронаталь тощо. Препарати відпускаються без рецепта, їх можно замовити на сайті зі зручним способом доставки.

Вітамін, який міститься в препаратах, повністю адсорбується в організмі, виконуючи свої безпосередні функції:

  • бере участь у виробленні нуклеїнових та амінокислот, пуринових та піримідинових основ;
  • відновлює роботу імунної системи;
  • підтримує нормальний стан роботи серця та судин;
  • забезпечує процес утворення еритроцитів, запобігаючи залізодефіцитній анемії.

Нутрієнт краще приймати після їди, бажано у першій половині дня, щоб знизити його збуджуючу дію на нервову систему та попередити порушення сну. Тривалість прийому визначає лікар. Жінкам, які до вагітності не приймали фолат, вони необхідні протягом усього періоду виношування дитини.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити