Чехія може передати Україні гелікоптери Мі-24

Головна > Війна > Чехія може передати Україні гелікоптери ...
Author

Назар Лазебний

18.08.2023, 08:57
Shares

5

Views

610

Зображення
Яна Чернохова/twitter.com

Міністр оборони Чеської Республіки Яна Чернохова припустила передачу Україні ударних гелікоптерів Мі-24, які планується замінить новими американськими гвинтокрилами.

Про це міістр оборони сказала на церемонії прийняття на озброєння перших американських гелікоптерів та зробила допис всоцмережі Х, інформує Інфокурс.

За її словами, російські вертольоти Мі-24В/35 відмінно послужили, причому довше очікуваного – 45 років.

"Навіть якщо ми символічно попрощаємося з ними сьогодні, на цьому історія "двадцять четвірки" не закінчується. Напевно всі ми підозрюємо, що вони можуть знайти подальше застосування там, де зараз потрібна будь-яка військова техніка для захисту від агресора. Саме туди наша допомога прямувала протягом багатьох місяців – і надходитиме далі", – заявила Чернохова.

Вона додала, що армія Чехії не може покладатися на "запчастини зі Сходу". Втім, очільниця міноборони уточнила, що з експлуатації знімаються не всі машини радянських часів, а поки що лише Мі-24.

Церемонія відбулась на базі ВПС поблизу Наместе над Ославою. 17 серпня сюди надійшли два багатоцільові вертольоти UH-1Y Venom та ударний AH-1Z Viper зі США. А з кінця липня на базі перебувають ще дві американські машини.

Image
Image
Зображення

Фото: Яна Чернохова/twitter.com

Нагадаємо: Як повідомляли раніше ЗМІ, загалом Чехія придбає вісім багатоцільових гелікоптерів UH-1Y Venom і чотири винищувачі AH-1Z Viper виробництва компанії Bell. Вони замінять російські Мі-24В/35. Окрім 12 нових вертольотів, військові безкоштовно отримають вісім модернізованих - як подяку за допомогу Україні. Усі гвинтокрили Viper і Venom мають прибути до Чехії до кінця наступного року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити