Близько 280 млрд доларів будуть заморожені, доки РФ не компенсує завдані Україні збитки – заява міністрів фінансів та голів центробанків G7

Головна > Політика > Близько 280 млрд доларів будуть замороже...
Author

Олександр Талов

13.10.2023, 10:44
Shares

1

Views

1 560

Financial Times дізналося деталі гарантій безпеки G7 для України
uainfo.org

Міністри фінансів та голови центральних банків країн G7 зобовʼязалися тримати замороженими російські активи, доки РФ не компенсує завдані Україні збитки, а також вводити та забезпечувати дотримання санкцій та інших економічних заходів.

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті Міністерства фінансів США, інформує Інфокурс.

"Ми знову заявляємо про нашу непохитну підтримку України та єдині в нашому засудженні незаконної, невиправданої та неспровокованої агресорської війни Росії проти України. Російська війна спричинила трагічну втрату людських життів, руйнування майна та інфраструктури, погіршення глобальної продовольчої безпеки та загострення глобальних економічних проблем. Ми як і раніше сповнені рішучості сприяти міжнародній співпраці для подолання глобальних економічних труднощів, спричинених війною Росії проти України та використанням нею продовольства та енергії як зброї", - йдеться у заяві.

У заяві повідомляється, що створена G7 Робоча група з питань російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO) виявила російські активи на близько $280 млрд. Члени G7 заявили, що продовжують роботу над тим, аби РФ платила за відбудову України.

"Ми вітаємо початкові зусилля REPO щодо обліку суверенних активів Росії, заморожених у юрисдикціях членів REPO, які наразі оцінюються приблизно в $280 млрд, і очікуємо, що Робоча група REPO вдосконалить ці початкові зусилля протягом наступних місяців", – йдеться в тексті.

Представники G7 підтверджують, що російські суверенні активи залишатимуться замороженими, "доки Росія не заплатить за шкоду, завдану Україні".

Також у заяві наголошується готовність G7 вводити та забезпечувати дотримання санкцій та інших економічних заходів, "щоб ще більше підірвати здатність Росії вести незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну".

"Ми як і раніше віддані протидії будь-яким спробам ухилитися від наших санкцій і підірвати їх. Ми продовжуватимемо зміцнювати координацію в моніторингу транскордонних транзакцій між Росією та іншими країнами, вживатимемо подальших заходів, спрямованих на російський фінансовий сектор, якщо це необхідно, і уважно стежитимемо за ефективністю граничних цін на російську сиру нафту та нафтопродукти, щоб забезпечити міру досягає поставлених цілей і вживає будь-яких необхідних і належних примусових заходів", - зазначають високопосадовці.

Міністри і голови центробанків G7 відзначили «непохитну підтримку України доти, доки це буде потрібно». При цьому чиновники наголосили на продовженні Україною реалізації структурних реформ.

"Спираючись на успішне завершення першого перегляду програми МВФ для України та з огляду на другий перегляд, ми продовжуватимемо наші спільні зусилля, щоб допомогти задовольнити потреби України у фінансуванні до 2024 року", - зазначається у заяві.

Нагадаємо: За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько 300 млрд доларів із приблизно 640 млрд.

Як писав Bloomberg, ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте, за даними видання, в Брюсселі поки що не бачать "надійного юридичного шляху", який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити