Білоруський Мінфін провів виплати за євробондами в нацвалюті та наблизився до дефолту

Головна > Економіка > Білоруський Мінфін провів виплати за євр...
Author

Назар Лазебний

30.06.2022, 08:44
Shares

1

Views

756

Білоруський Мінфін провів виплати за євробондами в нацвалюті та наблизився до дефолту

blizko.by

Білорусь у вівторок провела платіж за єврооблігаціями Belarus-2027 у білоруських рублях у загальній сумі склала 22,9 млн доларів еквіваленті.

Про це йдеться в повідомленні яке оприлюднив білоруський Мінфін, інформує Інфокурс.

Раніше уряд Білорусі заявив, що виконуватиме боргові зобовʼязання щодо єврооблігацій у білоруських рублях, бо не може провести платежі в інвалюті у звʼязку із західними санкціями.

"З урахуванням даних обставин з метою неухильного дотримання прийнятих Республікою Білорусь зобов'язань щодо єврооблігацій 28 червня 2022 року прийнято спільну постанову Ради Міністрів Республіки Білорусь та Національного банку Республіки Білорусь №413/15 "Про зміну постанови Ради Міністрів Республіки Білорусь та Національного банку Республіки Білорусь від 6 квітня 2022 р. № 212/10". Дане рішення передбачає перерахування Міністерством фінансів, у рамках виплат з єврооблігацій, за рахунок коштів в іноземній валюті сум у білоруських рублях на рахунки, що спеціально відкриваються у ВАТ "АСБ Беларусбанк", - йдеться у повідомленні білоруського Мінфіну.

Кошти перераховані на спеціальні рахунки у ВАТ "АСБ Беларусбанк". Новий порядок передбачає відкриття спеціальних рахунків в "Беларусбанку", доступ до яких матиме платіжний агент – Citibank (Лондон).

Citibank повідомив, що отримав виплати, але не уточнив деталі щодо подальшого їх розподілу, зазначили у Мінфіні.

У відомстві також повідомили, що постанова також дає право Міністерству фінансів виконувати зобов'язання перед власниками єврооблігацій за їх згодою на альтернативній основі, у тому числі шляхом заміни боргових зобов'язань щодо єврооблігацій на боргові зобов'язання з державних цінних паперів, розміщених на внутрішньому фінансовому ринку, за допомогою дострокового викупу єврооблігацій чи іншим чином.

Виплата валютного боргу у національній валюті запустить процедуру дефолту після закінчення пільгового періоду.

Наразі в обігу перебуває п'ять випусків білоруських євробондів на загальну суму 3,25 млрд доларів. У структурі інвесторської бази понад 50% припадало на резидентів США.

Нагадаємо: В росії вперше більш ніж за 100 років стався дефолт за суверенними борговими зобовʼязаннями в іноземній валюті. Це стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити