Берлін готовий розглянути гарантії ЄС для фінансування відновлення України

Головна > Столиця > Берлін готовий розглянути гарантії ЄС дл...
Author

Марія Куренко

17.05.2022, 16:14
Shares

2

Views

804

Берлін готовий розглянути гарантії ЄС для фінансування відновлення України

Олаф Шольц (в центрі), Роберт Хабек, співлідер Партії зелених, зліва, і Крістіан Лінднер

Ліза Йоганссен-Коппіц/Bloomberg

Німеччина готова розглянути гарантії ЄС для фінансування відновлення України. За словами урядовців, Німеччина відкрита до обговорення широкого кола заходів, щоб допомогти Україні відбудуватися після завершення війни з Росією, включно з наданням гарантій ЄС щодо фінансування.

Про це пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Під час засідання кабінету міністрів минулого тижня правляча коаліція канцлера Олафа Шольца погодилася, що Берлін відіграватиме конструктивну роль у дебатах про те, як направити мільярди євро в Україну, сказав один із чиновників.

Іншим варіантом є прямі національні платежі. Ця тема буде актуальною на порядку денному під час зустрічі міністрів фінансів G7 у Бонні 18-20 травня, повідомляє видання.

Чиновники як у Брюсселі, так і в Берліні погоджуються, що одне з перших завдань – визначити, скільки грошей буде потрібно. За оцінками уряду України, втрати від війни можуть становити 560 млрд доларів.

Берлін хоче, щоб інші багаті країни та міжнародні фінансові установи допомагали. За словами чиновників, Німеччина намагається переконати приєднатися неєвропейських членів G7.

Європейський Союз планує в середу представити аналогічний набір пропозицій, який, як очікується, також міститиме використання позик з бюджету блоку, гарантованих державами-членами, для виплати українських зарплат і пільг, пише видання.

За словами чиновників, Німеччина віддає перевагу мобілізації мільярдів євро через Європейський інвестиційний банк, який потім видасть гарантію ЄС для інвесторів.

Німеччина також готова розглянути можливість резервів російського центрального банку для фінансування реконструкції.

"Ми вже обговорюємо це в G-7 і ЄС, і є пропозиції", — сказав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер в інтервʼю кільком європейським газетам.

Що стосується арешту приватних активів у росіян, які потрапили під санкції, Берлін бачить юридичні перешкоди.

"Навіть якщо ми маємо справу з російськими олігархами, ми повинні поважати верховенство прав"», – додав Лінднер.

Нагадаємо: Кабмін виділив перший 1 млрд грн із резервного фонду на відновлення звільнених від російських військ територій. Кошти підуть на ліквідацію наслідків воєнних дій та першочергове відновлення інфраструктури.

На 1 квітня сума збитків для інфраструктури становила 68,2 млрд доларів, або майже 2 трлн грн, за даними проєкту "Росія заплатить". Держбюджет втрачає близько 2 млрд грн на день через бойові дії, підрахували у Мінфіні.

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити