Бавовняні (котонові) маски визнали найкращими для захисту від коронавірусу. В чому перевага?

Головна > Міжнародне > Бавовняні (котонові) маски визнали найкр...
Author

Олександр Талов

11.03.2021, 13:23
Shares

1

Views

1 172

Бавовняні (котонові) маски визнали найкращими для захисту від коронавірусу. В чому перевага?
null

Незважаючи на те, що дехто досі дискутує щодо носіння масок, вчені наполегливо радять використовувати захисні маски для обличчя. Разом з цим група науковців з Національного Інституту Стандартів і Технологій США (NIST) приступили до нового дослідження, щоб з'ясувати, який матеріал масок найкраще підходить для захисту від мікроскопічного вірусу. За результатами цього дослідження було встановлено, що бавовняні маски захищають найкраще.

Старі дослідження не враховували фактор волого дихання людини

Різні дослідження перевіряли різні комбінації матеріалів, а органи охорони здоров’я, такі як Всесвітня організація охорони здоров’я та Центр контролю та профілактики захворювань, рекомендують маски з тканини для широкої громадськості на основі їх висновків. Але деякі з цих досліджень не враховували важливий реальний фактор - тканини, що покривають обличчя, в кінцевому підсумку стають вологі від людського дихання.

Зараз група дослідників випробувала матеріали для масок в умовах підвищеної вологості, які імітують повітря, що виходить з наших легенів.

"Це нове дослідження показує, що бавовняні тканини насправді ефективніші в масках, ніж ми думали", - сказав вчений-матеріаліст Крістофер Зангмайстер з Національного інституту стандартів і технологій США (NIST).

Зангмайстер та його колеги протестували дев'ять різних типів бавовни та шість типів синтетичних волокон, включаючи поліестер та віскону, при вологості 99 відсотків (настільки вологим є наше дихання) та вологості 55 відсотків.

Це призвело до надзвичайно помітної різниці в характеристиках бавовни. У той час як синтетичні тканини, які також мали погані показники порівняно з сухою бавовною, не змінювали робочих характеристик у вологих умовах, бавовняні тканини збільшували свою здатність захоплювати частинки на 33 відсотки.

Дослідники використовували частинки солі різного розміру як замінник тесту для частинок крапель та аерозолів, що транспортують віруси, і вони поглинають частину вологи, яка потрапляє в бавовняні волокна, що притягують воду. Частинки набрякають в обсязі, що ускладнює їх проходження крізь тканину.

А от, наприклад синтетичні волокна відштовхують воду, тим самим не створюючи вологого середовища в самій масці, щоб це гальмування відбулося. Найефективнішим видом бавовни була бавовняна фланель, згідно з результатами.

Все це не означає, що вологі маски краще: якщо ваша маска намокне, її слід замінити

Однак все це не означає, що вологі маски краще: якщо ваша маска намокне, її слід замінити. Кількість рідини, яка присутня в масках у цих вологих умовах (під час дослідження), становить лише кілька крапель, що не змінює повітропроникність матеріалу - команда виявила, що тиск повітря з обох боків тканини залишався відносно однаковим.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити