Банки Китаю, ОАЕ та Туреччини побоюються санкцій США, що спричинило затримки оплати за російську нафту

Головна > Економіка > Банки Китаю, ОАЕ та Туреччини побоюються...
Author

Марія Куренко

27.03.2024, 10:12
Shares

1

Views

320

Російський танкер зазнав аварії біля берегів Данії: що відомо | trueua
offshore-energy.biz

Російські нафтові компанії стикаються із затримками у кілька місяців в оплаті за сиру нафту та паливо, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Обʼєднаних Арабських Еміратах стають обережнішими щодо вторинних санкцій США.

Про це пише агенція Reuters із посиланням на джерела.

За даними восьми банківських і торгових джерел, в останні тижні кілька банків у Китаї, ОАЕ та Туреччині посилили свої вимоги щодо дотримання санкцій, що призвело до затримок або навіть відмови у грошових переказах до Москви.

Банки, побоюючись вторинних санкцій США, почали просити своїх клієнтів надати письмові гарантії того, що жодна фізична чи юридична особа зі списку SDN США (Special Designated Nationals) не бере участі в угоді і не є бенефіціаром платежу.

В ОАЕ банки First Abu Dhabi Bank та Ісламський банк Дубая заблокували кілька рахунків, повʼязаних із торгівлею російськими товарами, повідомили два джерела.

Банк Mashreq в ОАЕ, турецькі Ziraat і Vakifbank, а також китайські банки ICBC і Bank of China все ще обробляють платежі, але на їхню обробку витрачаються тижні або місяці, повідомили чотири джерела.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков визнав, що проблеми з платежами є, коли його запитали щодо повідомлення про те, що банки в Китаї сповільнили виплати.

Затримки платежів скорочують доходи Кремля і роблять їх нестабільними, дозволяючи Вашингтону досягти подвійної мети в галузі санкцій – зірвати надходження грошей до Кремля, не перериваючи глобальних енергетичних потоків.

Нагадаємо: Захід ввів безліч санкцій проти Росії після того, як вона вторглася до України у лютому 2022 року. Операції з російською нафтою не є незаконними, якщо вона продається нижче встановленої Заходом цінової стелі 60 доларів за барель.

В перші місяці війни почали виникати проблеми з експортом російської нафти та платежами за неї, але пізніше все нормалізувалося через те, що Москва перенаправила потоки нафти до Азії та Африки.

Проте вже в грудні після того, як банки і компанії усвідомили, що загроза вторинних санкцій США реальна, сказало одне із джерел, проблеми повернулися. Підставою для цього стало оприлюднення указу Мінфіну США 22 грудня 2023-го. Згідно документу стало можливим застосування санкції за ухилення від російського цінового обмеження щодо іноземних банків, крім того він містив заклик до них посилити дотримання вимог. Це стало першим прямим попередженням про можливість вторинних санкцій проти Росії, поставивши її в один ряд із Іраном у деяких сферах торгівлі.

За словами торгових джерел, після наказу США банки Китаю, ОАЕ та Туреччини, які працюють з Росією, збільшили кількість перевірок, почали вимагати додаткову документацію та навчили більше співробітників, щоб переконатися, що угоди відповідають ціновій межі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити