Байден увів обмеження на інвестиції США у ключові технологічні галузі Китаю

Головна > Міжнародне > Байден увів обмеження на інвестиції США ...
Author

Марія Куренко

10.08.2023, 12:50
Shares

1

Views

307

Найбільший світовий виробник чіпів планує на 10-20% підвищити ціни на свою  продукцію — Мінфін
epravda.com.ua

Президент СШАДжо Байденпідписав указ, який буде регулювати інвестиції США в деякі китайські компанії, що виробляють напівпровідники, займаються квантовими обчисленнями та штучним інтелектом.

Про це повідомив Bloomberg, інформує Інфокурс.

Зазначається, що указ, спрямований на обмеження американських інвестицій у чутливі високотехнологічні галузі Китаю в рамках спроби обмежити здатність країни розробляти військові технології та технології спостереження наступного покоління, які можуть загрожувати національній безпеці США.

Указ, який набуде чинності лише наступного року, не матиме зворотної сили та виключає такі сектори, як біотехнології. У кінцевому підсумку це може призвести до звільнення від пасивних інвестицій, а також у цінні папери, що торгуються на біржі, індексні фонди та інші активи.

Програма передбачає заборону на нові інвестиції приватного капіталу, венчурного капіталу і спільних підприємств. Як зауважили в міністерстві фінансів США, ці правила вплинуть лише на майбутні інвестиції, а не на існуючі, але казначейство зможе вимагати розкриття інформації про попередні транзакції.

Водночас у мінфіні планують зробити виняток для певних американських інвестицій у цінні папери, що обертаються на біржі, і переказів від американських материнських компаній до дочірніх підприємств.​​​​​​

У Пекіні назвали указ Байдена спробою "взяти участь в антиглобалізації". Уміністерстві закордонних справ Китаю попередили, що будуть"рішуче захищати свої права та інтереси". МЗСнаправило до Вашингтона ноту протесту.

"Китай виступає проти надмірного використання США національної безпеки для політизації та використання зброї торгівлі, наукових і технологічних питань і навмисного створення перешкод для нормального економічного і торговельного обміну та технологічної співпраці", — заявив речник посольства Лю Пенгуй.

Міністерство торгівлі КНР назвало указ таким, що підриває міжнародний економічний і торговельний порядок. Там висловили сподівання, що США поважатимуть закони ринкової економіки іпринцип чесної конкуренції та утримаються від "штучного перешкоджання глобальним економічним і торговельним обмінам і співпраці, а також від створення перешкод для відновлення світової економіки".

Білий дім оголосив про цей указ після закриття американських ринків у середу, 9 серпня, але очікувалося, що реакція буде стриманою. Великі американські інвестори очікували на таке рішення, а фірми венчурного капіталу вже понад рік зменшували свої ставки на китайські стартапи.

Нагадаємо: Міністерство торгівлі США у жовтні 2022 року ввело низкусуворих заходів експортного контролющодо передових напівпровідників та обладнання для виробництва мікросхем, але не випустило формальних постанов для кодифікації правил, які планувало розробити з часом.

США все більше уваги приділяють обмеженню доступу до високотехнологічних напівпровідникових технологій і нарощуванню власних внутрішніх виробничих потужностей у межах свого ширшого стратегічного суперництва з другою за величиною економікою світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС - Шмигаль

Кошти використають для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

17.05.2024 - 13:12

Arrow
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow

Вас це може зацікавити