Байден підсумував зустріч із Сі Цзіньпіном

Головна > Політика > Байден підсумував зустріч із Сі Цзіньпін...
Author

Марія Куренко

16.11.2023, 10:06
Shares

1

Views

702

President Joe Biden Meets with China's President President Xi Jinping at the Filoli Estate in Woodside, Calif., Wednesday, Nov, 15, 2023, on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperative conference. (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)
Даг Міллс/The New York Times

Президент США Джо Байден підсумував зустріч з лідером КНР Сі Цзіньпіном на саміті організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у Каліфорнії

Про це Байден написав у своєму твіттері, інформує Інфокурс.

За словами Байдена, Китай і США досягли значного дипломатичного прогресу.

"Я щойно завершив день зустрічей із президентом Сі, і я вважаю, що це були одні з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали. Ми спиралися на основу, закладену за останні кілька місяців дипломатії між нашими країнами, і досягли значного прогресу", - написав президент США Джо Байден.

Президент Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін гуляють садами в маєтку Філолі в Вудсайді, штат Каліфорнія, у середу, 15 листопада 2023 року, на полях конференції Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.  (Doug Mills/The New York Times через AP, Пул)
Даг Міллс/The New York Times

Говорили про війну Росії проти України

Як передає"Голос Америки", на пресконференції після зустрічі Байден розповів, що однією з тем переговорів була війна РФ проти України,

"Ми з президентом Сі також обмінялися думками щодо низки регіональних і глобальних питань, включаючи відмову Росії зупинити жорстоку та агресивну війну проти України та конфлікт в Газі", – сказав Байден.

Водночас на сайті Білого дому зазначається, що Байден під час зустрічі із Сі Цзіньпінем підтвердив, що Сполучені Штати разом із союзниками та партнерами продовжуватимуть підтримувати захист України від російської агресії, щоб забезпечити вихід України з цієї війни як демократичної, незалежної, суверенної та процвітаючої нації, яка здатна стримувати та захищатися від майбутньої агресії.

Говорили про Тайвань

Байден додав, що також обговорив з китайським лідером низку інших глобальних питань, включно з питаннями прав людини, питання затримання американських громадян в Китаї та проблеми Тайваню.

"Як завжди, я порушив теми, у яких Сполучені Штати стурбовані діями КНР, включаючи питання громадян США, які були затримані, і яким було відмовлено у виїзді, про права людини та про події у Південнокитайському морі. Я також наголосив на важливості миру і стабільності у Тайванській протоці", – цитує Байдена Голос Америки.

Водночас президент США підкреслив, що жодної угоди сторони не підписали.

"Але угоди жодної немає. Жодної угоди", – наголосив президент США.

Водночас Сі закликав США припинити озброювати Тайвань, але підтримати мирне об'єднання Китаю з самоврядним островом. Сі підкреслив важливість тайванського питання, назвавши його "найважливішим і найбільш делікатним питанням" у двосторонніх відносинах.

Сі також висловив занепокоєність Пекіна щодо експортного контролю, перевірки інвестицій і санкцій, запроваджених США, які, за його словами, "серйозно зашкодили законним інтересам Китаю".

Говорили про Ізраїль

Як повідомляє AP, президент США підкреслив, що війна Ізраїлю проти ХАМАС у Газі припиниться лише тоді, коли здатність бойовиків вбивати ізраїльтян буде знижена.

"Я думаю, що це припиниться, коли ХАМАС більше не зможе вбивати", — сказав Байден.

Водночас він додав, що обговорював з ізраїльтянами необхідність "бути неймовірно обережними", коли вони проводили операцію у лікарні Аль-Шифа.

Президент США підкреслив, що поділяє оцінку Ізраїлю про те, що ХАМАС підтримує значну військову присутність, змішану з цивільною інфраструктурою.

Врешті Байден наголосив, що "єдиною остаточною відповіддю у конфлікті є рішення про дві держави", коли Ізраїль і палестинці житимуть пліч-о-пліч.

Про що домовилися

Серед питань, про які лідерам США та КНР вдалося досягти угоди, були домовленості відновити військові зв’язки та працювати над обмеженням виробництва фентанілу, синтетичного наркотику, від якого гинуть десятки тисяч американців щороку, а також домовилися налагодити міжурядовий діалог щодо штучного інтелекту.

Ці дві домовленості є основними результатами їхніх перших особистих переговорів за останній рік. Також лідери домовилися про тісніше спілкування.

Обидва лідери також наголосили на терміновості для обох країн впоратися з кліматичною кризою, згідно із заявою, опублікованою державним мовником.

Нагадаємо: У середу, 15 листопада, президент США Джо Байден і лідер КНР Сі Цзіньпін зустрілись у Каліфорнії на саміті організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити