Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану

Головна > Економіка > Байден підписав закон про заборону імпор...
Author

Марія Куренко

14.05.2024, 10:07
Shares

1

Views

609

Ізоляція Росії - у Міненергетики повідомили, що Україна повністю незалежна  від ядерного палива з РФ - ZN.ua
zn.ua

Президент США Джо Байден підписав двопартійний законопроєкт, який забороняє імпорт неопроміненого низькозбагаченого урану, виробленого в Російській Федерації або російською юридичною особою.

Як повідомили у Білому домі, водночас документ передбачає право компаній продовжувати ввозити його до 2028 року.

"Сьогодні президент Байден підписав закон про низку історичних дій, які зміцнять енергетичну та економічну безпеку нашої країни шляхом зменшення — і остаточного усунення — нашої залежності від Росії у цивільній ядерній енергетиці", - заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Документ фактично забороняє імпорт урану з Росії через 90 днів після набуття ним чинності, але дозволяє операторам реакторів продовжувати імпорт до 2028 року, якщо у них немає іншого надійного постачальника.

"Цей новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі. Це допоможе захистити наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь", - додав Саліван.

Водночас закон про заборону імпорту російського урану передбачає 2,7 млрд доларів нового фінансування для програм постачання ядерного палива.

Саліван зазначив, що закон також відповідає багатостороннім цілям, які були поставлені США разом із союзниками та партнерами, включно з зобов’язанням у грудні минулого року — разом із Канадою, Францією, Японією та Сполученим Королівством — спільно інвестувати 4,2 мільярда доларів у розширення потужностей зі збагачення та переробки урану в цих країнах.

Сенатор Джон Баррассо заявив минулого тижня в Сенаті, що панування Росії в постачанні урану до США добігає кінця.

"Військова машина Путіна втратила одну зі своїх дійних корів", – додав він, пише Axios.

Нагадаємо: США витрачають близько 1 млрд доларів на рік на ядерне паливо з Росії, тому новий закон відрізає ключове джерело доходів РФ.

1 травня Сенат США ухвалив законопроєкт про заборону імпорту збагаченого урану з Росії та передав його на підпис президентові Джо Байдену.

Конгрес ухвалив рішення заборонити російську нафту, газ і вугілля невдовзі після початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Росія продовжує постачати близько 20% свого збагаченого урану для ядерного палива США.

Як писав Bloomberg, після вторгнення в Українуросійський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі.

За даними Міністерства енергетики США, Росія постачала майже 25% збагаченого урану, що використовується для палива у більш ніж 90 комерційних реакторів, що робить її головним іноземним постачальником.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити