АМКУ провело перевірку Нафтогазу та рекомендує переглянути умови договорів з виробниками тепла

Головна > Енергетика > АМКУ провело перевірку Нафтогазу та реко...
Author

Ольга Фединчік

08.10.2021, 14:10
Shares

1

Views

1 030

АМКУ провело перевірку Нафтогазу та рекомендує переглянути умови договорів з виробниками тепла

lexinform.com.ua

Антимонопольний комітет рекомендує газопостачальній компанії "Нафтогаз Трейдинг" переглянути умови договорів з виробниками тепла на постачання газу.

Про це повідомляє пресцентр АМКУ.

"До Антимонопольного комітету України надійшли звернення від підприємств комунальної теплоенергетики щодо вимушеного укладання ними договорів на постачання природного газу, що містять дискримінаційні умови", - йдеться у повідомленні комітету.

Комітет перевірив умови договорів на постачання газу, які пропонує Нафтогаз та встановив, що газопостачальник, маючи ознаки домінуючого становища на ринку, пропонує такі умови контракту, які неможливо було б виставити у разі існування значної конкуренції на ринку.

Зокрема, за умовами договору, ТКЕ не зможуть перейти до іншого постачальника газу, доки не розрахуються за отримане паливо з Нафтогазом. В АМКУ зауважили, що заборгованість підприємств перед НАКом унеможливлює зміну газопостачальника та змушує ТКЕ працювати з Нафтогазом як єдиним постачальником палива.

Крім того, споживачі у період дії контракту не можуть використувати газ від інших постачальників, а ціна в договорі зафіксована не на весь період його дії.

"Такі умови договору містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, враховуючи їх право вільно обирати постачальника природного газу, у тому числі і за ціновим критерієм", - вважає АМКУ.

За обов'язковими рекомендаціями АМКУ, ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" має "припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції , <...> шляхом приведення умов договорів постачання природного газу з виробниками теплової енергії до умов Правил постачання природного газу".

Про результати розгляду рекомендацій "Нафтогаз Трейдинг" має повідомити Антимонопольний комітет протягом 10 днів після їх отримання.

Нагадаємо: 20 травня 2021 року завершилася дія ПСО на ринку газу для підприємств ТКЕ. Виробники тепла отримали можливість самостійно обирати постачальника газу.

У рамках трирічного договору НАК "Нафтогаз України" пропонує підприємствам ТКЕ та ОСББ постачання газу за довгостроковою ринковою ціною. Ціна на перший рік становить 7,42 грн за один кубометр (з 1 червня 2021 року по 31 травня 2022 року).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити