АМКУ оштрафував паливні компанії групи Приват на 4,7 млн гивень

Головна > Столиця > АМКУ оштрафував паливні компанії групи ...
Author

Марія Куренко

31.03.2021, 10:38
Shares

1

Views

718

АМКУ оштрафував паливні компанії групи  Приват на 4,7 млн гивень

tv.ua

Антионопольний комітет наклав на компанії, що входять до групи компаній “Приват”, штраф у розмір 4,7 млрд гривень через антиконкурентні узгоджені дії щодо встановлення цін на світлі нафтопродукти.

Повідомлення про це оприлюднено пресслужбою АМКУ.

“Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи і багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального. Попри складні обставини і величезний спротив з боку відповідачів, ми завершили розслідування і прийняли рішення”, - заявила голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська.

В рамках розслідування справи № 143-26.13./153-16 АМКУ визнав антиконкурентними узгодженими діями щодо встановлення цін на світлі нафтопродукти дії наступних компаній:

  • ТОВ ВТФ "Авіас",
  • ТОВ "Торговий Дім "Авіас",
  • ТОВ 2Пром Гарант Плюс",
  • ТОВ "Альянс Еволюшн",
  • ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (у т. ч. ПАТ "Укрнафта")

Комітет визначив, що проект "АВІАС" "є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової і торговельної поведінки учасників".

Як зазначає Комітет, про це свідчить те, що у всій мережі реалізувалися бензин та дизельне пальне марки Keropur® ENERGY, одномоментно встановлювалися однакові ціни, незалежно від бренду АЗС та регіону, існував "Центр", до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у місті Дніпро, де здійснювали детальне планування та координацію дій мережі.

Крім того, було виявлено значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги тощо, а також встановив, що фізичні особи, які займали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну і працювали одночасно у кількох товариствах-учасниках проекту. Так само постійно змінювався склад юридичних осіб – учасників проекту (без змін персонального складу). Це відбувалося через одних і тих самих ліквідаторів та за схожих адрес останньої реєстрації (у м. Харкові).

Комітет встановив, що оператори АЗС, у т. ч. ПАТ "Укрнафта", закуповували у ПАТ "Укртатнафта" світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

“Така погоджена поведінка учасників проекту "АВІАС" порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Відтак ціни на світлі нафтопродукти в мережі "АВІАС" встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це Комітет ухвалив за вказані порушення накласти на вищеперераховані суб’єкти господарювання штрафи у загальному розмірі 4,7 млрд грн”, - повідомляє АМКУ

Нагадаємо: Як повідомляв раніше ІК, Антимонопольний комітет на засіданні 25 березня рекомендував основним АЗС зменшити роздрібні ціни на автогаз, бензин та дизельне паливо.

Справу щодо можливої змови на ринку палива АМКУ відкрив у 2016 році.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити