Американські дослідники виявили ймовірне місце розташування російської ядерної ракети "Буревісник"

Головна > Міжнародне > Американські дослідники виявили ймовірне...
Author

Назар Лазебний

03.09.2024, 09:02
Shares

1

Views

40

Двоє американських дослідників заявили, що визначили потенційне місце розгортання в РФ нової крилатої ракети 9M370 "Буревісник" з ядерним двигуном.

Про це в ексклюзивному матеріаліпише агенція Reuters.

Саме "Буревісник" називав раніше Путін непереможною зброєю.

"Завдяки зображенням, зробленим 26 липня комерційною супутниковою компанією Planet Labs, двоє дослідників визначили будівельний проєкт, що примикає до сховища ядерних боєголовок, відомого під двома назвами "Вологда-20" і "Чебсара", як потенційне місце для розміщення нової ракети", - зазначається в повідомленні.

Супутниковий знімок показує те, що ймовірно є місцем розміщення російської крилатої ракети з ядерним двигуном у Вологді

Фото: Ймовірне місце розміщення російської крилатої ракети з ядерним двигуном, включаючи 5 бункерів для зберігання ядерних боєголовок (праворуч) і пускові позиції (внизу ліворуч), у Вологді, Росія, 27 серпня 2024 р. Planet Labs PBC/Роздатковий матеріал через REUTERS

Об'єкт розташований за 475 км на північ від Москви.

Крім того, повідомляється, що один з аналітиків дослідницької організації CNA на супутникових знімках визначив дев’ять горизонтальних стартових майданчиків, які саме будуються. Вони сполучені дорогами, і там, імовірно, згодом може відбуватися обслуговування ракет та їхніх компонентів.

Агенція уточнює, що йдеться про ракету, яка за класифікацією НАТО має назву SSC-X-9 Skyfall, обладнану ядерним двигуном та можливостями переносити ядерну боєголовку. Свого часу Путін заявив, що ця зброя має практично необмежену дальність застосування та може уникати протиракетної оборони США. Втім, багато західних експертів ставлять під сумнів ці заяви, а також стратегічну цінність "Буревісника" - на їхню думку, цей проєкт не додасть Москві нових можливостей.

Агенція зазначає, що Міністерство оборони Росії та посольство у Вашингтоні не відповіли на прохання прокоментувати його оцінку, стратегічну цінність "Буревісника", результати його випробувань і ризики, які він становить.

Державний департамент США, ЦРУ, Офіс директора національної розвідки та Національний центр повітряно-космічної розвідки ВПС США також відмовилися від коментарів.

Ідентифікація ймовірного місця запуску ракети свідчить про те, що Росія продовжує її розгортання після серії випробувань за останні роки, зазначили Евелет та інший дослідник Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї.

Нагадаємо: У 2019 році Міноборони Росії провелоневдале випробуванняракети на полігоні в Архангельській області. Тоді повідомлялося саме про "Буревісник". Після вибуху район Двинської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання. Російська влада також визнала підвищення рівня радіації на цій території.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити