Активісти Сербії подали позов проти ПВК Вагнер через вербування сербів на війну в Україні

Головна > Політика > Активісти Сербії подали позов проти ПВК ...
Author

Ольга Фединчік

20.01.2023, 11:32
Shares

3

Views

1 122

Активісти Сербії подали позов проти ПВК Вагнер через вербування сербів на війну в Україні

Мурал із зображенням "ПВК Вагнера" на стіні в Белграді, Сербія, 18 січня 2023 року

REUTERS/Marko Djurica

Сербські та проукраїнські активісти подали кримінальні скарги проти російського воєнізованого угруповання Вагнера та його прихильників, звинувачуючи їх у вербуванні сербів для війни в Україні.

Про це пише Reuters, інформує Інфокурс

За словами юриста із Белграда Чедоміра Стойковича, серед обвинувачених є посол росії в Сербії Олександр Боцан-Харченко та Александар Вулін — керівник Сербського державного агентства безпеки та інформації (BIA).

"У нас є обґрунтовані підозри, що Вулін... віддавав накази, директиви та вказівки про те, щоб не перешкоджати діяльності "ПВК Вагнера" в Сербії", — сказав Стойкович.

Він додав, що Боцана-Харченка не можна притягнути до відповідальності в Сербії через дипломатичний імунітет, але він має залишити країну.

Надалі державний прокурор після того подання кримінальної скарги та розгляду наявних обставин, прийме рішення щодо подальших дій.

Нагадаємо: Бійці "ПВК Вагнера" брали участь у конфліктах у Сирії, Судані, Лівії, Мозамбіку та Центральноафриканській Республіці. Наразі російська "ПВК Вагнера" бере активну участь у війні проти України та задіяна не лише в боях, але й у розбудові оборонних укріплень на окупованих територіях. Також "вагнерівці», ймовірно, відповідальні за низку страт полонених на відео та воєнні злочини.

За повідомленням Politico, у листопаді депутати ЄС запропонували визнати "ПВК Вагнера" терористичною організацією. Відповідний законопроєкт розглядають також у США. У грудні Державний департамент США вніс "ПВК Вагнера" у список організацій

17 січня президент Сербії Александар Вучич заявив, що росія має припинити вербувати сербів до "ПВК Вагнера". Вже наступного дня він публічно засудив вторгнення росії в Україну і наголосив, що Крим та Донбас мають належати Україні, пише Reuters.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Глава Пентагону відкрив 22-ге засідання "Рамштайну"

Питання протиповітряної оборони буде одним із головних у нашому порядку денному.

20.05.2024 - 16:19

Arrow
Theme

Міжнародне

В авіакатастрофі загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі 

Загинули й інші пасажири, зокрема очільник МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян, губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малік Рахматі та аятола М...

20.05.2024 - 10:40

Arrow

Вас це може зацікавити