Ахметов вимагає від росії компенсації збитків - відповідний позов він подав до ЄСПЛ

Головна > Закон > Ахметов вимагає від росії компенсації зб...
Author

Назар Лазебний

27.06.2022, 12:22
Shares

3

Views

973

Ахметов вимагає від росії компенсації збитків - відповідний позов він подав до ЄСПЛ

Засновник і акціонер групи System Capital Management Рінат Ахметов

Группа Метинвест

Засновник і акціонер групи System Capital Management (SCM) Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти рф щодо компенсації за порушення його прав власності під час вторгнення росії в Україну.

Про це йдеться на сайті інвестиційної груп SCM, інформує Інфокурс.

Ахметов подав позов про вжиття термінових заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

"З огляду на невідкладність і серйозність ситуації пан Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус. Пан Ахметов також звернувся до Суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, оскільки корінна причина порушень прав пана Ахметова — російська агресія, знищення й експропріація власності — має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні", - йдеться у повідомленні компанії.

За порушення прав власності Ахметов вимагає від рф відшкодування збитків. Точну суму збитків поки що складно визначити через бойові дії, зазначається у пресрелізі. Передбачається, що Росія має виплатити Ахметову мільярди доларів.

"Мною – за допомогою найкращих українських і американських юристів – подано скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків. Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти Росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів", – цитує копанія Ахметова.

Повідомляється, що інтереси Ахметова представляє Джонатан Гімблетт, партнер міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP. Його представником у суді виступає Барт ван Ворен із брюссельського офісу фірми Covington, консультації надають Марні Чік, Джонатан Гімблетт і Ніхіл Гор.

Нагадаємо: Раніше пресслужба Групи "Метінвест" повідомляла, що російські війська для того щоб вивезти металургійну продукцію можуть використати шість комерційних суден, які стояли в портовому місті Маріуполі на початку вторгнення рф.

За розслідуванням "Схеми", повідмлялося, що супутник зафіксував рух вантажних суден у порту Маріуполя. Знімки свідчать, що ці кораблі перемістилися до причалів, де, за даними Маріупольської міськради, зазвичай відвантажують продукцію.

У вій час директор ДП "Маріупольський торговельний порт" Ігор Барський у коментарі "Економічній правді" заявляв, що на території підприємства залишається приблизно 200 000 т металу та чавуну вартістю понад $170 млн, переважна кількість металу належить компанії "Метінвест" Ріната Ахметова.

Як повідомляв Forbes Україна, Рінат Ахметов втратив у Маріуполі 2/3 металургійного бізнесу. Ступінь пошкоджень ММК ім. Ілліча і "Азовсталі", які виробляли 90% сталі Групи, невідома, проте "Метінвест" вже заявив про плани відновлення виробництва після визволення Маріуполя від російських загарбників. Через обстріли компанія зупинила найбільше в Європі коксохімічне виробництво – Авдіївський КХЗ. Ступінь пошкоджень також невідомий.

Найбільша втрата в енергетичному бізнесі – Луганська ТЕС в окупованому місті Щастя, адже вона забезпечувала майже 10% потужності «ДТЕК-Енерго». «Зелені» втрати – понад половина потужностей у відновлювальній енергетиці: Ботієвська, Приморська, Орлівська ВЕС і Трифонівська СЕС захоплені.

Понад 80% земельного банку втратив агрохолдинг Ахметова HarvEast: 90 000 га у Донецькій області знаходяться під окупацією, а 12 000 га у Київській області потребують обстеження й розмінування.

В інтервʼю італійському телеканалу RAI Ахметов заявив про втрату активів із довоєнною капіталізацією понад 20 млрд доларів. Він має намір через суд відшкодувати збитки, завдані російською військовою агресією.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити