Адміністрація Байдена розпочала переговори з G7 щодо передачі заморожених активів РФ Україні – NYT

Головна > Політика > Адміністрація Байдена розпочала перегово...
Author

Олександр Талов

22.12.2023, 09:54
Shares

3

Views

1 513

Де долар? У НБУ повідомили, коли подолають дефіцит готівкової валюти
iStock

Адміністрація президента США Джо Байдена розпочала термінові переговори з союзниками щодо використання 300 млрд доларів заморожених активів російського центробанку для допомоги Україні.

Про це пише The New York Times із посиланням на європейських та американських чиновників, інформує Інфокурс.

Переговори між США та країнами G7 активно ведуться протягом останніх кількох тижнів, зазначає видання.

Водночас за даними співрозмовників NYT, адміністрація Байдена тисне на Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували відповідну стратегію до 24 лютого, другої річниці вторгнення РФ в Україну.

Видання зазначає, що у конгресі США зростає підтримка цієї ініціативи, що "вселяє оптимізм" в адміністрацію Байдена.

Проте деякі американські чиновники стурбовані тим, що це рішення може призвести до непередбачуваних юридичних та економічних наслідків. Зокрема, вони побоюються, що інші країни можуть відмовитися зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі в Нью-Йорку чи доларах.

Президент Байден ще не підписав стратегію, і багато деталей залишаються предметом гарячих дискусій. США та союзники мають вирішити, чи Україна отримуватиме ці кошти напряму, а також на які цілі їх можна буде спрямувати: на відновлення, на підтримку економіки чи на військові цілі.

Нагадаємо: Країни G7, ЄС та Австралія у 2022 році заморозили активи центробанку РФ на 260 млрд євро, свідчить документ Єврокомісії, повідомляла FT.

Раніше FT з посиланням на джерела писала, що офіційні особи США запропонували передати Україні заморожені в Європі активи російського центробанку в якості "авансу" компенсації за шкоду від війни, яку РФ "у будь-якому разі буде зобовʼязана виплатити Україні".

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте, Брюссель поки що не бачить "надійного юридичного шляху, який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС - Шмигаль

Кошти використають для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

17.05.2024 - 13:12

Arrow
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow

Вас це може зацікавити