89% українців хочуть бачити Україну в НАТО

Головна > Політика > 89% українців хочуть бачити Україну в НА...
Author

Марія Куренко

10.07.2023, 11:55
Shares

2

Views

635

 89% опитаних українців хочуть бачити Україну у складі Північноатлантичного альянсу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного у травні - на початку червня Київським міжнародним інститутом соціології, інформує Інфокурс.

Підтримка вступу до НАТО

 Абсолютна більшість, згідно з дослідженням, у всіх регіонах України підтримує такий крок, наразі суспільство консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд:

  • на сході - 79% ;
  • на заході - 93% .

Інфографіка КМІС

При цьому для лише 18% респондентів прийнятним буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною.

У регіональному вимірі також є консенсусний погляд: від 67% опитаних на сході до 81% на заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.

НАТО чи "гарантії безпеки"?

Як зазначають у КМІС, з березня 2022 року активно обговорюється питання отримання Україною безпекових гарантій, причому з березня 2022 року йшлося про саме заміну "безпековими гарантіями" повноцінного членства в Альянсі.

У травні 2022 року 39% опитаних наполягали на лише вступу до НАТО, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього "безпекові гарантії", підкреслили у КМІС.

Проте до травня 2023 року громадська думка помітно змінилася – до 58% зросла частка тих, хто наполягає саме на членстві в НАТО. Водночас до 29% знизилася частка тих, для кого прийнятними будуть "безпекові гарантії". У всіх регіонах переважають ті, хто наполягає на вступі України до Альянсу.

Інфографіка КМІС

"Важливо ще раз наголосити, що не бажання українців приєднатися до НАТО «спровокували» росію, а саме російська агресія стала каталізатором суспільної підтримки євроатлантичної інтеграції. При цьому чим довше триває війна, тим більше українців наполягають саме на повноцінному членстві в НАТО, а "безпекові гарантії" від інших держав виглядають менш переконливо", - зазначається у повідомленні КМІС.

Київський міжнародний інститут соціалогії провів  опитування  у термін з 26 травня по 5 червня методом телефонних інтерв’ю. Усього проведено 1029 інтерв’ю з дорослими жителями підконтрольних владі України територій. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%.

Нагадаємо: 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого Україна хоче отримати чіткі гарантії безпеки та зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити