5 випадків, коли тобі знадобиться поточний рахунок

Головна > Банки > 5 випадків, коли тобі знадобиться поточ...
Author

Марія Куренко

26.05.2023, 16:36
Shares

0

Views

1 099

 5 випадків, коли тобі знадобиться поточний рахунок
null

Якщо в тебе є платіжна картка – скоріш за все є, адже, за даними НБУ, на 1 березня 2023 року в Україні нараховувалося 65 мільйонів карток – мабуть ти задавався питанням, навіщо банк відкриває тобі поточний рахунок фізичної особи. Ним не доторкнутись до терміналу в супермаркеті, не заплатити комуналку в інтернеті та, здається, навіть не переказати гроші друзям. То нащо взагалі потрібен той поточний рахунок IBAN?

Переказати гроші

Перш за все відзначимо, що картка, як і її номер, не є рахунком, а отже не містить грошей. Останні фактично знаходяться на твоєму поточному рахунку в банку. Сама картка при цьому – лише зручний спосіб доступу до нього. Тож якщо в тебе є банківський пластик, в тебе є й поточний рахунок фізособи.

Може здатися, що для простих переказів він зайвий. Значно простіше вбити 12 цифр картки, ніж 29 символів поточного рахунку IBAN. Та у деяких випадках без останнього важко обійтись. Оскільки перекази між двома IBAN-рахунками в українських банках не виходять за межі України та проводяться системою електронних платежів НБУ, без участі міжнародних платіжних систем, такі операції значно дешевші за перекази з картки на картку. Одна справа, коли тобі треба переказати тисячу гривень другу. А якщо кількадесят тисяч? Наприклад, щоб відкрити вигідний депозит в іншому банку?

Відкрити депозит

До речі, без поточного рахунку фізичної особи депозит теж працювати не може. Адже коли закінчується строк вкладу, гроші треба або віддати готівкою, або... Ту у нагоді й стає поточний рахунок фізичної особи. Банк спрямовує вже вільні кошти на нього і вони чекають тебе там, доки ти не вирішиш, що робити далі.

Купівля квартири чи авто

Напевне ти чув, що в Україна діє обмеження: компанія не може брати оплату в фізичної особи готівкою на суму більше 50 000 гривень. Тож коли ти купуєш квартиру в забудовника чи авто в салоні тобі аж ніяк не обійтися без поточного рахунку. Спочатку гроші треба покласти на рахунок, а потім перерахувати продавцю.

Swift-перекази

Коли гроші треба переказати за кордон, наприклад, для придбання машини на аукціоні в США, також не обійтися без поточного рахунку. Адже такі перекази проходять в міжнародному форматі з одного IBAN-рахунка на інший. Добре, що абсолютна більшість українських банків відкриває поточний рахунок безкоштовно та дуже швидко. На практиці ця процедура значно складніша та, зокрема, вимагає відкриття так званого е-ліміту для контролю за дотриманням валютного законодавства, але найперше, що треба зробити – відкрити поточний рахунок фізичної особи. Або скористатися тим, що в тебе вже є.

Платити скрізь 24/7

На початку 2023 року українські банки перейшли на 3-тю генерацію системи електронних платежів НБУ, що працює за міжнародним стандартом. Зокрема це дає змогу проводити платежі з рахунку на рахунок по Україні та навіть по всьому світу 24 години на добу та 7 днів на тиждень. Поки не всі українські банки розширили можливості поточних рахунків до таких рівнів, але можна сподіватися, що незабаром це все ж станеться. Зважаючи на той факт, що такі перекази є значно більш дешевими, ніж платежі картками, можна сподіватися, що скоро в Україні з’являться сервіси, що пропонуватимуть альтернативу: сплатити за ту ж комуналку з картки з великою комісією, або за поточного рахунку фізособи з мінімальною.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити