49 країн засудили намагання рф виправдати на Радбезі ООН примусову депортацію українських дітей

Головна > Енергетика > 49 країн засудили намагання рф виправдат...
Author

Ольга Фединчік

06.04.2023, 09:52
Shares

3

Views

928

49 країн засудили намагання рф виправдати на Радбезі ООН примусову депортацію українських дітей

Reuters

Вже 49 країн засудили дії рф щодо організації засідання Ради безпеки ООН, присвяченого нібито правовим підставам для викрадення українських дітей та намаганням виправдати їх примусову депортацію.

У спільній заяві, яку оприлюднив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, зазначено, що країни засудили дії російських військ і зауважили, що російська пропаганда та дезінформація не можуть заперечити факт відповідальності рф за депортацію українських дітей.

Фото: Сергій Кислиця/twitter.com

У заяві наголошено, що численні надійні джерела, включаючи Міжнародний кримінальний суд і Міжнародну комісію з розслідування ситуації в Україні, а також наукові установи, надійні медіа й незалежні неурядові організації звертають увагу на незаконну примусову депортацію Росією дітей з території України до Російської Федерації.

"Ці осудні дії відбулися в контексті повномасштабного вторгнення Російської Федерації та незаконної агресивної війни проти України, які ми беззастережно засуджуємо", – йдеться в документі.

Росію звинуватили у зловживанні повноваженнями та привілеями постійного члена Радбезу. Також у заяві нагадали про факти примусової депортації понад 19 500 українських дітей до росії, розлучення їх з батьками, порушення міжнародного гуманітарного права, а також факт видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента рф путіна і російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової за воєнний злочин - незаконну депортацію дітей і незаконне переміщення дітей з окупованих територій України до Російської Федерації.

"Ми однозначно засуджуємо дії Російської Федерації в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні. Жодна кількість дезінформації, яка поширюється Російською Федерацією, не може заперечити правдивість цього питання або захистити людей від відповідальності за ці злочини", – зазначено в заяві.

Заяву підписали: Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія та США.

Нагадаємо: 1 квітня 2023 року росія почала головування в Раді Безпеки ООН. Головування в Радбезі змінюється щомісяця в порядку англійського алфавіту. До складу Радбезу входять пʼять постійних членів ООН, зокрема росія, Велика Британія, Франція, США та Китай, які мають право вето, а також 10 країн-членів на ротаційній основі. Радбез розглядає та ухвалює рішення з питань безпеки, яким зобовʼязані слідувати інші члени ООН.

росія вже зіткнулася з першим виявом опору — Велика Британія пішла на рідкісний крок і заблокувала онлайн-трансляцію неофіційного засідання Радбезу, яке збирались присвятити темі депортації українських дітей до росії. В описі зустрічі росія писала, що її мета — "розвіяти навмисно спотворену розповідь західних ЗМІ та деяких країн про те, як росія поводиться з українськими дітьми".

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у тому, що вони керували депортацією українських дітей, яких вивозили без дозволу родичів і України, а у росії їм надавали громадянство. Для цього путін ухвалив низку указів, які спростили ці процедури, а Львова-Бєлова виконувала його розпорядження. Разом із батьками в росію могли депортувати до 150 тисяч дітей (повернути вдалось трохи понад 300). Міжнародний суд упʼяте за свою історію видає такий ордер щодо чинного президента.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити