32 країни долучилися до справи щодо геноциду у Міжнародному суді ООН, тривають слухання

Головна > Міжнародне > 32 країни долучилися до справи щодо гено...
Author

Ольга Фединчік

20.09.2023, 16:09
Shares

1

Views

517

Укрінформ

В Міжнародному суді ООН у Гаазі сьогодні - третій день слухань у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Про це повідомляє Укрінформ, інформує Інфокурс.

Протягом дня 32 держави виступають на підтримку України на слуханнях у справі про зловживання Росією Конвенцією про заборону геноциду.

Йдеться про 26 держав-членів Європейського Союзу, окрім Угорщини, а також Австралію, Канаду, Нову Зеландію, Норвегію, Ліхтенштейн і Велику Британію.

Це безпрецедентна кількість країн, що беруть участь у процесі.

"Першою слово у суді мала Німеччина, другою Австралія, третім виступав представник групи країн, а саме - Австрії, Чехії, Словаччини та Ліхтенштейн, також спільно була представлена позиція Бельгії, Хорватії, Данії, Естонії, Фінляндії, Ірландії, Люксембургу, Румунії та Швеції. Потім виступала Болгарія. Після неї слово взяли Канада та Нідерланди", - повідомляє Укрінформ.

У своїх виступах країни представляли своє бачення справи та наводили статті Конвенції, які безпосередньо стосуються позову України. Також деякі представники підкреслювали, що долучилися до справи як сторони Конвенції.

Нагадаємо: У Міжнародному суді ООН в Гаазі проходять публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Справа стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року. У позові Україна, зокрема, вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Україну підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи.

Суд проведе слухання щодо юрисдикції, і якщо визнає її і те, що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити