20 000 дронів для ЗСУ придбала держава через Prozorro Market

Головна > Війна > 20 000 дронів для ЗСУ придбала держава ч...
Author

Назар Лазебний

23.07.2024, 14:47
Shares

0

Views

263

Дрони зі штучним інтелектом мають великий вплив на успіх ЗСУ на полі бою, −  WP - портал новин LB.ua
Telegram/Zelenskiy

Держава через електронний каталог Prozorro Market придбала 20 000 безпілотних літальних апаратів для війська загальною вартістью понад 1,7 млрд грн.

Як повідомляє Мінекономіки, йдеться про такі дрони, як DJI Mavic, DJI Matrice, DJI Phantom, Autel Evo II, FPV тощо. Їх

"Прозорість, гнучкість та доступність Prozorro Market робить його універсальним інструментом, здатним задовольнити не лише цивільні потреби, але й потреби нашого війська. При цьому держава економить кошти без втрати якості і може ці ресурси спрямувати на додаткові засоби, необхідні нашим силам безпеки та оборони", - зазначила Перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За даними міністерства, кількість закупівель дронів у Prozorro Market постійно зростає. Зокрема, у травні цього року кількість закуплених дронів складала 10000, за останні два з половиною місяці їх кількість зросла вдвічі.

Зараз близько 120 постачальників продають безпілотники в е-каталозі, а середня конкуренція складає 9 учасників на процедуру.Економія на закупівлі дронів через Prozorro Market складає 110 млн грн.

Prozorro Market працює за принципом онлайн-магазину для закупівель за бюджетні кошти. Основну його частину адмініструє державна установа "Професійні закупівлі".

Зазвичай дрони через електронний каталог купують не тільки безпосередньо військові частини, а й громади, які потім передають БПЛА війську. Загалом, понад 250 замовників регулярно купують безпілотники через Prozorro Market.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro.

Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко.

За перший квартал 2024-го Агенція оборонних закупівель законтрактувала більше озброєння, ніж за весь попередній рік, повідомила очільниця агенції Марина Безрукова. Всього за 2024-й агенція уклала контрактів на 237 млрд грн.

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, велику частину в цьому секторі займає приватний бізнес, повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Банки

З 1 листопада МВФ зменшив свої комісії, що допоможе Україні з виплатою держборгу

"Ця реформа допомагає МВФ і надалі служити на благо наших держав-членів у світі, що змінюється", - зазначила директор-розпорядник Міжнародного валютно...

14.10.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити