15 млрд євро з доходів від заморожених російських активів планує зібрати ЄС для України - FT

Головна > Політика > 15 млрд євро з доходів від заморожених р...
Author

Назар Лазебний

12.12.2023, 11:20
Shares

3

Views

432

Україна отримає від ЄС 500 млн євро військової допомоги | Українська правда
GETTY IMAGES

Європейська комісія розраховує зібрати 15 млрд євро для допомоги Україні із доходів від заморожених у Європейському Союзі російських активів.

Як пише Financial Times з посиланням на джерела, державам-членам ЄС необхідно одноголосно підтримати план, інформує Інфокурс.

Сьогодні, 12 грудня, Брюссель запропонує захистити прибуток, отриманий від заморожених активів Росії в ЄС, з метою заощадити до 15 млрд євро на користь України, зазначає видання.

Видання повідомляє, що цільовими будуть лише надходження від активів центрального банку РФ. Згідно з планом спочатку Єврокомісія вимагатиме розміщувати отриманий від заморожених активів прибуток на окремих рахунках. На другому етапі плану прибуток буде переведено до загального бюджету ЄС.

За оцінками Єврокомісії, це принесе до 3 млрд євро на рік, або 5 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду, уточнило Financial Times.

Зазначається, що держави-члени ЄС мають одноголосно підтримати план, а також подальші кроки щодо його реалізації, перш ніж ці гроші зможуть перерахувати Україні.

Нагадаємо: За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько 300 млрд доларів із приблизно 640 млрд доларів.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулого місяця, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнному відновленню. За її словами, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько 211 млрд євро. Наголошено, що блок вирішив, що Росія має заплатити за відновлення України.

Надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі, повідомила Reuters заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити