143 млн доларів втратила Україна через заборону Польщі імпорту агропродукції– Мінекономіки

Головна > Банки > 143 млн доларів втратила Україна через з...
Author

Олександр Талов

05.05.2023, 10:57
Shares

2

Views

1 545

143 млн доларів втратила Україна через заборону Польщі імпорту агропродукції– Мінекономіки

business.rayon.in.ua

Дії польського уряду, спрямовані на заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, минулого місяця коштували Києву 143 млн доларів.

Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка в інтервʼю Брюссельському економічному форуму, пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Польща та кілька інших східних членів ЄС запровадили обмеження на експорт українських продуктів харчування у квітні, пославшись на різке падіння цін на ринку, яке завдало шкоди їхнім фермерам, цей крок був засуджений з боку ЄС.

"З втручанням Комісії ми отримуємо якесь полегшення ситуації, але ситуація не вирішена", – сказав Качка.

На думку заступника міністра, Єврокомісія "заплатить польським фермерам компенсацію ні за що… Це насправді був блеф із боку польських фермерів".

Нагадаємо: Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського до Польщі.

На тлі цих подій 5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик.

Під тиском фермерів уряд Польщі звернувся до Єврокомісії про відмову від нульового мита на українську агропродукцію. Утім, Єврокомісія не виконала головну вимогу польських аграріїв про введення мита на українські товари сільськогосподарського призначення і продовжила ще на рік, до 5 червня 2024 року, угоду про безмитне ввезення товарів з України.

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше, як заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

Згодом,як повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства, Україна і Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції з 20-го на 21 квітня.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, йдеться у повідомленні ЄК. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

Обсяги виробництва військової техніки в Україні збільшено втричі

На цей рік завдання не менш амбіційне — збільшення виробництва з такою ж динамікою.

08.05.2024 - 11:19

Arrow
Theme

Війна

Уряд продовжив на місяць відстрочки від мобілізації

Строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які надані за постановою №76, автоматично продовжуються на один місяць.

07.05.2024 - 15:01

Arrow

Вас це може зацікавити