12 переможців аукціону "Укренерго"  надаватимуть послуги зі збереження та балансування енергії  за п’ятирічними контрактами

Головна > Енергетика > 12 переможців аукціону "Укренерго"  нада...
Author

Назар Лазебний

16.08.2024, 10:18
Shares

2

Views

880

5 способів зберігання енергії і наскільки вони ефективні

НЕК "Укренерго" вперше провела довгостроковий спеціальний аукціон на закупівлю резервів підтримки частоти (РПЧ) на 5 років, для забезпечення стабільної роботи енергосистеми.

Як повідомила пресслужба компанії, переможцями аукціону стали 12 претендентів з 39-ти.

"Всі учасники аукціону – нові учасники ринку електричної енергії, що свідчить про те, що в Україні будуть побудовані нові генеруючі потужності. Це зміцнить стійкість української енергосистеми до російських атак, а також збільшить балансуючі потужності, потрібні для її стабільної роботи", - зазначили у компанії.

Переможці мають побудувати системи збереження енергії загальною потужністю 99 МВт до вересня 2025 року. Наразі в Україні немає жодної промислової батарейки, яка б надавала послуги "Укренерго".

В аукціоні "Укренерго" взяли участь 39 компаній. Верхня межа ціни – 1339,82 грн за МВт. Виграли компанії, які готові надавати допоміжні послуги за ціною від 589 грн до 1001 грн за МВт.

Учасники аукціону запропонували 368 МВт при потребі «Укренерго» 99 МВт.

Переможці аукціону отримають фіксований у євро контракт з "Укренерго" на п’ять років. У них буде рік на будівництво системи збереження енергії та її сертифікацію.

Наступний довгостроковий аукціон держкомпанія проведе 22 серпня. Там зможуть взяти участь компанії, готові побудувати системи збереження енергії, газову генерацію чи біогазові установки загальною потужністю 1000 МВт і надавати інші допоміжні послуги «Укренерго» протягом п’яти років.

Нагадаємо: Допоміжні послуги з надання резерву підтримки частоти – це послуга з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну частоти в енергосистемі. Це швидкий резерв, який надається автоматично, не пізніше ніж через 30 секунд. Цей вид резерву необхідний для стабільної синхронної роботи європейської та української енергосистем.

В Україні наразі немає жодної системи збереження енергії, яка б надавала "Укренерго" допоміжні послуги.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити