Збитки та втрати енергосектору України через війну перевищили 56 млрд доларів - KSE

Головна > Енергетика > Збитки та втрати енергосектору України ч...
Author

Марія Куренко

11.06.2024, 09:24
Shares

1

Views

383

Росія знищила два ключові енергетичні об'єкти в двух областях України, -  Укренерго | Українські Новини
Знищений енергетичний об'єкт на території України, " Укренерго"

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів.

Згідно звіту аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року, потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом "Відбудувати краще, ніж було", становлять 50,5 млрд доларів.

Прямі збитки енергетичного сектору України:

Згідно документу прямі збитки складають понад 16,1 млрд доларів. Найбільші збитки спричинили руйнування об’єктів генерації електричної енергії (8,5 млрд доларів), магістральних ліній передачі електроенергії (2,1 млрд доларів), а також нафтогазової інфраструктури (3,3 млрд доларів).

Непрямі втрати енергетичного сектору:

Непрямі витрати оцінюються в майже 40,1 млрд доларів, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній – 39,6 млрд доларів. Решта належить до витрат на розбір завалів та проведення демонтажних робіт на пошкоджених об’єктах – 0,5 млрд доларів.

Загальні потреби відновлення енергетичного сектору:

Згідно попередньої оцінки аналітичної команди KSE потреби на відновленняскладають 50,5 млрд доларів, включно з фінансовою потребою на відбудову в повному обсязі зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури за принципом «Відбудувати краще, ніж було» (48,5 млрд доларів). Решта включає забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів (2 млрд доларів).

Потреби відновлення електроенергетичного сектору оцінені на загальну суму у 33,8 млрд доларів, зокрема 29,3 млрд доларівдля об’єктів генерації. Ще 4,6 млрд доларів необхідно для відновлення інфраструктури передачі та розподілу електричної енергії. Оцінна вартість відновлення нафтогазового сектору сягає 14,8 млрд доларів, а сектору централізованого теплопостачання – 1,4 млрд доларів, не враховуючи відновлення великих ТЕЦ.

Інфографіка Київська школа економіки

Нагадаємо: Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС.

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС.

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС.

Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України та значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Нацбанк заборонив використовувати кредитні кошти в онлайн-казино

відповідні норми почнуть діяти з 22 червня,

21.06.2024 - 14:14

Arrow
Theme

Війна

Росіяни вдарили авіабомбою по Селидовому, є загиблі та поранені

внаслідок ворожого обстрілу пошкоджені багатоповерхові та приватні житлові будинки й автомобіль.

21.06.2024 - 11:05

Arrow

Вас це може зацікавити