Українську стрічку "20 днів у Маріуполі" номінували на "Оскар"

Головна > Культура > Українську стрічку "20 днів у Маріуполі"...
Author

Марія Куренко

23.01.2024, 16:43
Shares

2

Views

536

20 днів у Маріуполі — Міжнародний фестиваль документального кіно про права  людини Docudays UA
docudays.ua

Документальний фільм«20 днів у Маріуполі»режисера, воєнного кореспондента й письменника Мстислава Чернова номінували у категорії "Найкращий документальний фільм" премії "Оскар"-2024.

Про це сьогодні повідомили під час церемонії оголошення номінантів на цьогорічну премію Американської академії кіномистецтва.

Це вдруге в історії український фільм опинився серед номінантів "Оскару"

У цій категорії змагатимуться ще чотири фільми:

  • Bobi Wine: The People’sPresident
  • The Eternal Memory
  • Four Daughters
  • To Kill a Tiger

Загалом до участі в номінації допустили 167 стрічок, пізніше до короткого списку обрали 15.

Про стрічку "20 днів у Маріуполі"

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення росією Маріуполя.

Відео: Офіційний трейлер "20 днів у Маріуполі", Планета Кіно

Разом із Черновим над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко.

Фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова здобув нагороду на фестивалі SundanceФото: Команда, що працювала над фільмом "20 днів у Маріуполі"

Нагадаємо: Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Лише за чотири дні вона зібрала понад 531 000 грн та понад 4000 людей біля великих екранів.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Пізніше робота отримала спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest2023 у Великій Британії.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Стрічка Чернова перемогла у національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

8 травня Малолєтка, Чернов і Василіса Степаненко стали лауреатами Пулітцерівської премії. Вони отримали нагороди за екстрену фотозйомку та громадські заслуги як працівники американського медіа Associated Press.

Церемонія нагородження 96-ї премії "Оскар" відбудеться в ніч на 11 березня. Вона традиційно пройде в театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі. Ведучим церемонії стане американський комік Джиммі Кіммел

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити