"Скіфське золото" повернулося в Україну

Головна > Культура > "Скіфське золото" повернулося в Україну
Author

Марія Куренко

27.11.2023, 12:14
Shares

3

Views

721

Украина хочет объявить "скифское золото" в международный розыск | UBR.ua
ubr.ua

"Скіфське золото" повернулося в Україну — протягом девʼяти років експонати зберігалися в Нідерландах.

Про це повідомив Національний музей історії України, інформує Інфокурс.

"Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму", - йдеться у повідомленні.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук відзначив, що під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв.

"Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це, у свою чергу, покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції у воюючу Україну. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України", - зазначив він.

Ще до окупації Криму музейні артефакти поїхали до нідерландського музею Алларда Пілсона, і наступні роки росія й Україна в судах сперечалися, куди виставка має повернутися.

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх перевезли до Києва. Нині фахівці обстежують стан цих речей. Ідеться про 565 предметів — античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

Нагадаємо: 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів зобовʼязав археологічний музей в Амстердамі передати 565 експонатів з виставки

Нідерланди скасували борги за зберігання "скіфського золота", а це понад 111 тисяч євро.

У 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Після окупації Криму росія та Україна сперечалися про приналежність колекції, загальна вартість якої перевищує мільйон євро. Після завершення експозиції 19 обʼєктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві. Решта колекції — 565 музейних предметів і 2 111 одиниць зберігання, загальна вартість яких становить майже 1,5 мільйона євро, — стала предметом спору

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів

штрафи за порушення законодавства про мобілізацію виписуватимуть заочно.

09.05.2024 - 12:48

Arrow
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow

Вас це може зацікавити