Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на 95 млрд доларів

Головна > Політика > Сенат США проголосував за розгляд законо...
Author

Ольга Фединчік

09.02.2024, 09:52
Shares

0

Views

795

Будівля Капітолію США у Вашингтоні
Елізабет Франц/REUTERS

Вчора, 8 лютого, Сенат США ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення 95,34 млрд доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Сенат підтримав процедурне рішення щодо голосування для розгляду по суті законопроєкту про міжнародну допомогу США без міграційної реформи.

Загалом процедурне голосування набрало 67 голосів. Наразі у Сенаті почалось обговорення, після чого буде остаточне голосування.

Законопроект про безпекову допомогу включає 61 мільярд доларів для України, оскільки вона бореться з російським вторгненням, 14 мільярдів доларів для Ізраїлю у його війні проти ХАМАС і 4,83 мільярда доларів для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, і стримування агресії з боку Китаю.

"Це хороший перший крок. Цей законопроект має важливе значення для нашої національної безпеки, для безпеки наших друзів в Україні, в Ізраїлі, для гуманітарної допомоги невинним цивільним у Газі та для Тайваню", — сказав Шумер у Сенаті після голосувати.

Лідер демократів також повідомив, що до законопроєкту будуть вноситися правки. За його словами, Сенат буде працювати над документом доти, "поки робота не буде зроблена".

Після остаточного ухвалення Сенатом законопроєкт має розглянути Палата представників, де головує республіканець Майк Джонсон. Він раніше заявив, що очікує надходження від Сенату окремого законопроєкту про міжнародну допомогу, який включає Україну, Ізраїль і держави Індо-Тихоокеанського регіону "без суперечливих міграційних заходів".

Немає жодної інформації про те, коли палата із 100 членів розгляне остаточне ухвалення, оскільки деякі сенатори заявили, що сподіваються залишитися на сесії протягом вихідних, якщо це буде необхідно.

Напередодні республіканці у Сенаті США заблокували двопартійний законопроєкт на 118 млрд доларів, що передбачає посилення імміграційного законодавства, допомогу Україні у боротьбі з російським вторгненням та підтримку Ізраїлю у війні з ХАМАС, над яким велися переговори протягом кількох місяців.

Голоси розподілилися в основному за партійною лінією: 49 проти 50. Для просування законопроєкту потрібно було 60 голосів.

Нагадаємо: Республіканці та демократи в Конгресі кілька місяців обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні й Ізраїлю, а також на потреби безпеки США в Індо-Тихоокеанському регіоні, та міжнародної гуманітарної допомоги. Республіканці наполягають не лише на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, а й дедалі частіше ставлять під сумнів подальшу підтримку України.

Два запити Білого дому до Конгресу про прийняття законопроєктів досі не підтримані.

6 грудня у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на новувійськову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – "проти".

14 грудня Сенат США 13 грудня ухвалив законопроєкт про оборонні потреби (NDAA) із рекордною сумою дозволених витрат у 886 млрд доларів, а також 300 млн доларів на допомогу Україні.

4 лютого сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на 118 млрд доларів, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США. Засловамипосла України в США Оксани Маркарової, законопроєкт передбачає асигнування у розмірі 60 млрд доларів в частині допомоги Україні. Основна частина пакету –оборонні видатки(50,43 млрд доларів).

4 лютого сенатори США оприлюднилидвопартійний законопроєкт на 118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США.

8 лютого республіканці у Сенаті США заблокували двопартійний законопроєкт щодо зміцнення безпеки кордонів, над якими велися переговори протягом кількох місяців.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

19 населених пунктах Херсонщини були під ударами російських військ, восьмеро поранених

Пошкоджені багатоповерхівка та 21 приватний будинок, господарча споруда, гаражі і три автомобілі, об'єкти комунальної та сільськогосподарської інфраст...

20.05.2024 - 09:34

Arrow
Theme

Спорт

МОК заборонив російським журналістам використовувати символіку країни на Олімпійських іграх в Парижі

Цього року російські та білоруські спортсмени можуть брати участь у Олімпіаді у нейтральному статусі та лише в індивідуальних видах спорту.

17.05.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити