Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" як найкраща документальна стрічка

Головна > Культура > Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оск...
Author

Марія Куренко

11.03.2024, 09:13
Shares

1

Views

238

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримала "Оскар" як найкращий документальний фільм.Це перший "Оскар" в історії України.

Про це оголосили на 96-й церемонії вручення премії.

Відео: Оргкомітет Oscars

"Це перший "Оскар" в історії України. Це честь для мене. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей "Оскар" на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, не окупувала наші міста.Я не можу змінити історію, минуле. Але усі разом ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди з Маріуполя, та всі, хто віддав життя на війні, ніколи не були забуті", – сказав Чернов, отримуючи нагороду.

Конкурентами стрічки у номінації були картини:

  • "Бобі Вайн: народний президент" (Bobi Wine: The People’s President);
  • "Вбити тигра" (To Kill a Tiger);
  • "Вічна памʼять" (The Eternal Memory);
  • "Чотири доньки" (Four Daughters).

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Accosiated Press з оточеного росіянами міста.

Разом із режисером над стрічкою працювалифотограф Євген Малолєтката продюсеркаВасиліса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію.

Фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова здобув нагороду на фестивалі Sundance

Фото: Команда, що працювала над фільмом "20 днів у Маріуполі"

Нагадаємо: В лютому 2024 року стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" премії BAFTA. Отримуючи премію, Чернов заявив, що хоче привернути увагу не до себе, а до подій в Україні.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Лише за чотири дні вона зібрала понад 531 000 грн та понад 4000 людей біля великих екранів.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Пізніше робота отримала спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest2023 у Великій Британії.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Стрічка Чернова перемогла у національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

8 травня Малолєтка, Чернов і Василіса Степаненко стали лауреатами Пулітцерівської премії. Вони отримали нагороди за екстрену фотозйомку та громадські заслуги як працівники американського медіа Associated Press.

Церемонія нагородження 96-ї премії "Оскар" відбудеться в ніч на 11 березня. Вона традиційно пройде в театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі. Ведучим церемонії стане американський комік Джиммі Кіммел

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити