До музейного фонду України передали викрадені росіянами артефакти

Головна > Культура > До музейного фонду України передали викр...
Author

Марія Куренко

20.10.2023, 13:03
Shares

3

Views

683

Руслан Канюка/Укрінформ

У Києві відбулася передача в музейний фонд України культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій країни.

Про це повідомляє Укрінформ, інформує Інфокурс.

На зберігання до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" передали 14 артефактів.

Найстародавніший з них - кам'яна частина сокири епохи енеоліту (приблизно 5-3 тисячоліття до нашої ери), найновітніший експонат за історичним віком - мечі періоду правління князя Святослава.

Також були передані документи з описом артефактів - це квитанції, вилучені у громадянина Російської Федерації, котрий незаконно прагнув ввести їх до США.

Артефакти вилучені Митно-прикордонною службою США.

Т.в.о. гендиректора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Осипенко повідомив, що ці предмети мають археологічне походження.

Він зазначив, що у майбутньому, можливо, ці предмети поповнять музеї в містах, які потребують поповнення своїх музейних колекцій, тому їх сьогодні передали на тимчасове зберігання до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що фіксація незаконного переміщення культурних цінностей відбувається постійно.

“Сьогодні складно говорити про обсяги всього, що вивезено з окупованих територій України. До прикладу, після того, як Збройні сили України повернули під контроль Херсон, то у фондосховищах Херсонського художнього музею виявилась нестача у 16 тисяч предметів. І це лише один музей. Можемо собі уявити загальні обсяги наших українських втрат. Як довго ми будемо повертати наші культурні цінності, сказати складно, адже досі ми повертаємо незаконно вивезене з України ще часів Другої світової війни. Робота ця буде великою і непростою”, - зауважив Карандєєв.

Нагадаємо: Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що синхронізація українських стандартів документування злочинів проти культурної спадщини зі світовою практикою сприятиме поверненню артефактів, які Росія викрала з території України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити